Prostatos vėžys pasiglemžia vis daugiau vyrų

Vėžys viena dažniausių ligų Europoje, nusinešanti daugelio žmonių gyvybes. Kasmet rugsėjo 15 dieną minima  Tarptautinė prostatos vėžio diena, kuria siekiama atkreipti dėmesį į dažniausią vyrų onkologinę ligą Lietuvoje. 2014 m. prostatos vėžiu sirgo 300 vyrų, o prevencine programa, kuri yra nemokama, pasinaudojo tik 29 proc. Moterys apie sveikatos problemas linkusios kalbėti dažniau ir garsiau, o štai vyrai to daryti neretai nenori ar nedrįsta.

 

Prostatos vėžys ilgus metus gali vystytis prostatoje nesukeldamas jokių simptomų, todėl aptikus šios ligos požymius gali būti per vėlu. Prostatos vėžio simptomai atsiranda tik esant trečiai arba vėliausiai – ketvirtai ligos stadijai.  Didžioji šių navikų dalis auga labai lėtai, tad jaunesniems vyrams nesukelia jokių problemų ir tik nedidelei vyrų daliai prostatos vėžys vystosi sparčiai, kai kuriais atvejais išplisdamas į kitus organus, ypač į kaulus. Dažniausiai šia pavojinga liga linkę sirgti 50-75 metų amžiaus vyrai.
Šios ligos atsiradimui didžiausią įtaką daro netaisyklinga mityba, per didelis gyvulinės kilmės baltymų ir riebalų vartojimas, nepakankamas vaisių ir daržovių vartojimas, todėl vyresnio amžiaus vyrai turėtų daugiau dėmesio skirti mitybai. Nemažiau svarbus ir fizinis aktyvumas, nes prie šios ligos vystymosi prisideda ir nejudrus gyvenimo būdas bei ilgas sėdėjimas. Taip pat reiktų vengti streso, atsisakyti rūkymo ir nepiktnaudžiauti alkoholiu. Prostatos vėžiui atsirasti ir vystytis įtakos gali turėti hiperlipidemija (padidėjęs lipidų skaičius kraujyje) ar pakilęs kraujospūdis.
Klaipėdoje  2013 m. mirtys nuo piktybinių navikų (skirstant pagal visas mirties priežastis) užima antra vietą – tarp jų mirtys nuo prostatos vėžio užėmė trečią vietą. Nepaisant to, šiai ligai kelią galima užkirsti – tereikia reguliariai atlikti tyrimus, kurie nieko nekainuoja – Lietuvoje jau beveik dešimtmetį vykdoma priešinės liaukos (prostatos) vėžio ankstyvosios diagnostikos finansavimo programa.
Šia programa gali pasinaudoti visi vyrai nuo 50 iki 75 metų ir stipriosios lyties atstovai nuo 45 metų,  kurių tėvai ar broliai sirgo priešinės liaukos vėžiu. Norintiesiems pasitikrinti atliekamas kraujo tyrimas, kuris parodo prostatos specifinio antigeno (PSA) koncentraciją kraujyje. Prireikus, šeimos gydytojas pacientą siunčia konsultuotis pas urologą, atlikti prostatos biopsiją. Pagal šią programą žmogus nemokamai gali pasitikrinti vieną kartą per dvejus metus. Dėl prevencinės programos reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Sveikatos ministerijos inf. 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas