Privalomi skiepai: žmonijos ar farmacininkų pelno gelbėtojai?

Sveikatos apsaugos ministerija parengė Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo papildymą, kuriuo numatoma įvesti tris privalomus skiepus – nuo poliomielito, tymų ir raudonukės. Tik alergiški vaikai arba tokie, kurie negali būti skiepijami dėl kitų rimtų priežasčių, galės likti neskiepyti. Tačiau nuspręsti, kurie vaikai galės išvengti dūrio, galės tik medikai. Jeigu privalomi skiepai bus įteisinti, tėvams už vaikų neskiepijimą grėstų įspėjimas arba bauda iki 115 eurų. Nuo 2016 metų taip pat turėtų įsigalioti dar 2014 m. tuometinio sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio išleistas įsakymas, pagal kurį mažametį į vaikų darželį leidžiantys tėvai privalės pateikti pažymėjimą, kad jis yra skiepytas.

Skiepys visus

Tokie valdininkų užmojai suskaldė visuomenę į dvi stovyklas: vieni tikina, kad skiepai gali būti labiau žalingi nei naudingi, o priversti tėvus skiepyti kiekvieną vaiką siekiama norint padidinti farmacininkų pelną, kiti piktinasi, jog neskiepyti svetimi vaikai platins užkrečiamąsias ligas.
Pasak sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės, nurodytos trys ligos, nuo kurių turėtų būti privalomai skiepijami vaikai, pasirinktos todėl, kad toks siūlymas jau anksčiau buvo pateiktas Pasaulio sveikatos organizacijos (toliau – PSO), kuri siekia, jog iki 2018 metų šių ligų daugiau neliktų. Ministrės įsitikinimu, tą pasiekti galima tik visiems skiepijant vaikus, o atsisakiusiems tai daryti tėvams siūlo taikyti Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatytą atsakomybę už savo vaiko nepriežiūrą.
„Aišku, mes negalime imti pavyzdžio iš Australijos, kur neskiepytų vaikų šeima apskritai negauna jokių socialinių išmokų, – dėstė R. Šalaševičiūtė. – Šiuo metu telieka apsispręsti, ar palikti galioti buvusio ministro V. P. Andriukaičio įsakymą, kuriuo privalomi trys skiepai ir nepaskiepyti vaikai nepriimami į ikimokyklines įstaigas.” Jeigu įstatymas bus priimtas ir jeigu Administracinių teisės pažeidimų kodeksui bus pritarta, ministro įsakymas bus panaikintas ir bus vadovaujamasi naujai priimtais teisės aktais. Rugsėjo mėnesį teisės aktų pakeitimai pasieks Vyriausybę, vėliau ir Seimą, jie turėtų įsigalioti 2016 m. liepos 1 d. Jeigu įstatymas nebūtų priimtas, ministro įsakymas įsigaliotų nuo 2016 m. sausio 1 d., tądien neskiepyti vaikai nebegalėtų patekti į darželius.

Daugiau apie tai skaitykite šeštadienio „Utenos dienoje“.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas