Kodėl policijos pareigūnai stabdė ir pavyzdingus vairuotojus?

Jau kelerius metus policijoje aktyviai vykdomos antikorupcinės programos, kuriomis siekiama didinti policijos pareigūnų atsparumą korupcijai ir mažinti kyšininkavimo lygį. Nemaža dalis visuomenės yra linkusi kaltinti policijos pareigūnus dėl kyšininkavimo, tačiau dažnai užmirštama, kad šiame veiksme dalyvauja dvi pusės. Dažnai vairuotojai ar kiti eismo dalyviai patys įkalbinėja policijos pareigūnus „draugiškai susitarti”, siūlo kyšį.

Liepos paskutinėmis savaitėmis Utenos miesto ir rajono keliuose vairuotojai galėjo išvysti pareigūnus, kurie stabdo transporto priemones ne dėl galimų pažeidimų, tačiau norėdami suteikti informacijos apie atsakomybę, gresiančią už kyšio davimą ar siūlymą. Norėdami atkreipti vairuotojų dėmesį į šią problemą Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus pareigūnai vykdė akciją „Kyšis išpurvina” ir, bendradarbiaudami su Kelių policijos skyriaus Kelių patrulių būrio pareigūnais, Imuniteto skyriaus atstovai išvažiavo į kelius, stabdė automobilius, bendravo su vairuotojais, dalijo lankstinukus „Kyšis išpurvina”.
Pasak pareigūnų, vykdomos akcijos metu paaiškėjo, kad didžioji dalis sustabdytų vairuotojų yra girdėję apie tai, jog už kyšio davimą ar siūlymą gresia baudžiamoji atsakomybė, tačiau pasitaikė ir tokių, kurie apie tai išgirdo pirmą kartą. Pareigūnai pabrėžia, kad davimas ar bandymas duoti kyšį neišperka kaltės, o ją tik didina. Svarbu, kad eismo dalyviai suprastų, jog Kelių eismo taisyklių pažeidimas yra klaida, o kyšio davimas – jau nusikaltimas.
Išgirdę, kad su jais bendrauja Imuniteto skyriaus pareigūnai, kai kurie vairuotojai tik gūžčiojo pečiais ir tikino apie tokį skyrių dar negirdėję. Pareigūnai vairuotojus informavo, kad jie visada gali kreiptis į Imuniteto skyrių ir pranešti apie tai, kad davė kyšį, arba kad nesąžiningas pareigūnas iš vairuotojo reikalavo atlygio. Pranešę apie duotą kyšį vairuotojai būna atleidžiami nuo atsakomybės už jo davimą.
Bendraudami su pareigūnais kai kurie vairuotojai atviravo ir teigė, kad buvo patekę į situacijas, kai „atsipirko” kyšiu. Tiesa, detalizuoti tokių atvejų vairuotojai nepanoro, nes tai nutikę jau seniai. Pastaruoju metu su nesąžiningais pareigūnais vairuotojai teigė nesusidūrę.
Imuniteto skyriaus pareigūnai vairuotojams įteikė lankstinukus, kuriuose pateikta išsami informacija apie administracinius teisės pažeidimus, gresiančias baudas ir kokių rūpesčių vairuotojams gali sukelti pareigūnui pasiūlytas kyšis.
Pareigūnai primena, kad vien siūlymo ar pažadėjimo duoti kyšį pakanka, kad vairuotojas būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Geriau iš karto pripažinti klaidą ir neišsisukinėti. Kartais žmonės net nepagalvoja, kad duodamas kyšis būna didesnis nei bauda, kurią tektų sumokėti už padarytą eismo taisyklių pažeidimą. Jei taisyklės pažeidžiamos pirmą kartą, paprastai yra skiriamas įspėjimas arba pusė minimalios baudos.

Utenos AVPK inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas