Nelaimių darbe nemažėja

Valstybinėje darbo inspekcijoje (VDI) per pirmą šių metų pusmetį gauti 67 pranešimai apie įvykius darbe, kurių metu buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai, ir 18 pranešimų apie žūtis darbe. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe skaičius sumažėjo 10 atvejų arba 36 proc.
Utenos apskrityje per pirmąjį šių metų pusmetį užregistruoti 5 nelaimingi atsitikimai darbe, vienas iš jų – mirtinas.

Kiekviena sunki nelaimė darbe – potencialiai mirtinas atvejis. „Deja, sumažėjęs mirtinų įvykių darbe skaičius dar neduoda preteksto džiaugtis, – pabrėžė Valstybinės darbo inspekcijos Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas. – Sunkių sužalojimų darbe padaugėjo 14 atvejų arba 26 proc. O kiekviena sunki trauma, kaip paaiškėja tiriant jos priežastis ir aplinkybes, buvo prie galimo mirtino įvykio ribos”.

Galėjo žūti nukritę iš aukštai

Nukritęs iš 3 m aukščio nuo pašarų ir javų vežimo cisternos UAB „Dainiai” garaže žuvo vairuotojas. Atlikdamas betonavimo darbus iš statomo pastato 6 aukšto nukrito ir nuo patirtų sužalojimų mirė UAB „Veikmės statyba” pagalbinis darbininkas, UAB „Elektros idėjos” darbuotojas statybos objekte nukrito iš trečio aukšto pro neaptvertos laiptinės angą ir žuvo – tai tik keli paminėti atvejai, kai šalyje atlikdami įvairius darbus žuvo žmonės. Tačiau mirtiną pavojų slėpia ir sunkūs susižalojimai: vykdant medienos džiovyklų aliumininių konstrukcijų ir įrangos montavimo darbus iš 6 m aukščio nukrito UAB „Solona” šaltkalvis, kuris po poros savaičių nuo šių sužalojimų mirė. Panašių atvejų yra ir daugiau – nuo pastolių iš 7 m aukščio nukrito neblaivus, nušalintas nuo darbo, bet grįžęs į statybvietę UAB „Adista” darbuotojas. Demontuojant asbestinio šiferio stogo dangą, lūžus šiferio lakštui, iš beveik 5 m aukščio nukritęs UAB „Talša” darbuotojas ir pan.

Žaloja neišjungti mechanizmai

Nemažai atvejų, kada įrenginiai, remontuojami neišjungus variklio, įtraukia darbuotojo drabužį, o kartu su juo – ranką ar koją, kai nuo technikos nuimami apsaugai ir dirbantįjį sužaloja besisukančios mechanizmų dalys. Neseniai darbuotojams, dirbusiems žemės ūkyje, buvo amputuotos rankos, kojos, pirštai: ūkininko ūkyje ruloniniu presu rinkęs šieną į volus darbuotojas, neišjungęs preso mėgino pataisyti užstrigusią surišimo virvę, o besisukantys volai įtraukė jo ranką. Kitas skaudus atvejis – ŽŪB „Minija” be apsaugos dirbęs kardaninis velenas kaiščiu užkabino traktorininko rūbus, juos įsuko ir nutraukė ranką. UAB „Medrokis” operatoriui ranka bandant pašalinti staklėse užstrigusią medienos atplaišą iš inercijos besisukantys medienos daugiapjūklių staklių pjūklai kartu su pirštine įtraukė darbuotojo plaštaką ir ją sužalojo. Sunkią rankos traumą patyrė AB „Silikatas” darbuotojas, valydamas neišjungtą transporterį.
Daugiausiai nelaimingų atsitikimų darbe įvyko statyboje – 7 mirtini (kaip ir pernai) ir 24 sunkūs, transporto ir saugojimo įmonėse – 5 mirtini ir 5 sunkūs, apdirbamosios gamybos įmonėse atitinkamai – 2 ir 14. Minėtų ekonominių veiklų įmonėse įvykę mirtini sudaro beveik 80 proc. visų šalyje įvykusių mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe, o sunkūs – per 60 proc. visų sunkių nelaimingų atsitikimų darbe.

Darbdaviai blogai organizuoja, darbuotojai rizikuoja

„Pabrėžtina, kad ir vėl dažniausiai (daugiau nei 60 proc. atvejų) mirtinos ir sunkios nelaimės darbe įvyko blogai organizavus darbus, tarp jų ir pavojingus, netinkamai juos vykdžius arba darbdaviui neužtikrinus vidinės darbuotojų saugos ir sveikatos vidinės kontrolės ar nekontroliavus, kad darbuotojai laikytųsi jiems privalomų vykdyti reikalavimų”, – sakė S. Balčiūnas. Kita vertus, apie trečdalis darbuotojų buvo sunkiai sužaloti, kai atlikdami darbus nesilaikė vadovų duotų nurodymų ar sąmoningai rizikavo savo sveikata ar gyvybe.
Teigiamas šio pusmečio rodiklis – daugiau nei per pusę sumažėjo nukentėjusių neblaivių darbuotojų: darbe žuvo 2 neblaivūs darbuotojai, 4 patyrė sunkius kūno sužalojimus (2014 m. atitinkamai 6 ir 9).

Vienas mirtinas atvejis darbe

Utenos apskrityje per pirmąjį šių metų pusmetį užregistruoti penki nelaimingi atsitikimai darbe, iš jų – vienas mirtinas. Kaip sakė Valstybinės darbo inspekcijos Utenos skyriaus l.e.p. vedėjas Sigitas Mikučionis, 2015 metų pradžioje UAB „Anykščių šiluma” sprogus skalūnų alyvos cisternai žuvo 60 metų darbuotojas, kurį nubloškė ypač stipri oro banga. Atlikus tyrimus nebuvo įžvelgta paties darbuotojo kaltės. Tai buvo prastas darbo organizavimas, todėl įmonei buvo iškelta baudžiamoji byla.
Vienoje Visagino įmonėje dirbęs žmogus nukrito nuo kopėčių, tačiau šiuo atveju nebuvo įžvelgta darbdavio kaltė. Balandžio mėnesį vienos Utenos rajono statybinės organizacijos darbuotojui taip pat nesėkmingai baigėsi darbo diena – jis, būdamas neblaivus, nukrito nuo pastolių ir susižalojo.
Taip pat reikėtų paminėti ir vieną atvejį, kai vienos Utenos langų montavimo įmonės darbuotojas susižiedė darbo vietoje – įkritus metaliniam krislui, buvo stipriai sužalota akis.

udiena.lt ir VDI inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas