Privačiame miške uogauti galima, tik elgtis reikia padoriai

Į portalo udiena.lt redakciją kreipėsi skaitytoja Marija, kuri papasakojo savo uogavimo istoriją. Praėjusį savaitgalį moteris su šeima nuvyko į mišką pasirinkti mėlynių. „Kasmet vykstu į Minčios miškus uogauti, tad ir šiemet nusprendžiau prisirinkti šių uogų. Mat turguje pirkti – per brangu. Su šeima nuvykome į mišką, pravažiavome Utenykščio ežerą, maždaug už kelių kilometrų sustojome, nes netoli matėsi uogienojai. Pradėjome rinkti uogas, tačiau gal po pusvalandžio prie mūsų priėjo moteris ir paprašė susirasti kitą vietą, mat šis miško plotas – privatus”.

Iš pradžių uogautojos sutriko, tačiau iškart miško savininkės pasiteiravo, kur yra nuoroda, žyminti, kad ši vieta yra kažkieno nuosavybė. Moteris atkirto, kad kadaise šią vietą žymėjo speciali lentelė, tačiau ją kažkas sudegino, o ji ant kiekvieno medžio neprikabinsianti nuorodų, skelbiančių apie miško privačią nuosavybę.
Internetiniame Aplinkos ministerijos puslapyje rašoma tai, kad Miškų įstatyme ir Privačių miškų naudojimo ir tvarkymo nuostatuose nustatyta, kad fiziniai asmenys turi teisę laisvai lankytis privačiuose miškuose. To daryti negalima tik specialios paskirties objektų (pasienio zona ir kita) miškuose. Kai kuriuose miškuose galima rinkti vaistažoles ir vaistinę žaliavą, išskyrus augalus tų rūšių, kurių sąrašą tvirtina Aplinkos ministerija. Apsilankymas privačiuose miškuose turi būti pagarbus, atsakingas, tvarkingas. Skinti vaisius, riešutauti, uogauti ir grybauti privačiuose miškuose galima tik laikantis Lietuvos Respublikos miškų įstatymo, Lietuvos Respublikos aplinkos apsaugos įstatymo, kitų įstatymų ir teisės aktų reikalavimų.
Dėl svarbių priežasčių (didelis miško gaisrų pavojus, miško kirtimai, specializuoto ūkio plotai, saugomi objektai, būtinumas išsaugoti miško išteklius, miško verslai ir panašiai) savivaldybių vykdomosios institucijos miškų urėdijų ir valstybinių parkų direkcijų ar miško savininkų teikimu gali uždrausti ar apriboti asmenų lankymąsi miške ir vaistažolių, grybų, uogų, kitų miško išteklių naudojimą. Uždraustų ar apribotų lankyti miškų ribas rodo miško valdytojo, savininko ar naudotojo pastatyti informaciniai ženklai.
Privačių miškų savininkai savo valdose gali įrengti gyventojų poilsiui skirtas vietas. Tam turėtų būti parengtas valdos miškotvarkos projektas. Privačių miškų savininkai II B, III ir IV miškų grupių miškuose gali įrengti poilsiavietes su miško baldais, rekreacinius ir pažintinius takus, atlikti kraštovaizdžio formavimo kirtimus ir kitas priemones, numatytas miškotvarkos projektuose, jeigu tai neprieštarauja saugomų teritorijų planavimo dokumentams, nuostatams ar veiklos juose reglamentams.

udiena.lt inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas