Po patikrinimo įmonės vadovė biudžetą papildė beveik 8 tūkst. eurų

Utenos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI) po pravesto sisteminio prevencinio modelio „Įspėjau – pasirink” pokalbio, individualios įmonės savininkei neįsiklausius į pasiūlymus, atliko operatyvų patikrinimą, kurio metu nustatyta, kad įmonė savo pajamas nepagrįstai sumažino beveik 130 tūkst. litų (37,5 tūkst. eurų), neišskaičiavo ir nesumokėjo mokesčių valstybei.

Utenos AVMI, bendradarbiaudama su Sodra, dar praėjusiais metais į pokalbį „Įspėjau – pasirink” buvo pasikvietę individualios įmonės, užsiimančios maisto, gėrimų ir tabako prekyba, vadovę. Utenos AVMI specialistams sukėlė abejonių darbuotojams mokamas mažesnis už minimalų atlyginimą darbo užmokestis, įmonės veiklos rodikliai. Įmonės vadovei buvo rekomenduota peržiūrėti ir patikslinti deklaracijas.
Po pokalbio įmonės vadovei nepatikslinus deklaracijų, atliktas operatyvus patikrinimas. Patikrinus didžiosios knygos parduotų prekių savikainos apskaičiavimo lentelių bei inventorizacijos aprašų duomenis, nustatyta, kad mokesčio mokėtojas gautas pajamas nepagrįstai sumažino beveik 130 tūkst. litų (37,5 tūkst. eurų).
Po patikrinimo parduotuvės savininkė patikslino Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijas, papildomai deklaravo ir sumokėjo daugiau nei 27 tūkst. litų (beveik 8 tūkst. eurų) PVM.
„Aiškinantis tokius pažeidimus daug informacijos suteikia PVM sąskaitų – faktūrų duomenų analizė, todėl šią gegužę VMI pradėjo „PVM sąskaitų – faktūrų (PSF) „projektą”. Jo metu apie 7 tūkst. šalies įmonių privalės teikti gaunamų ir išrašomų PVM sąskaitų faktūrų registrų duomenis. Tokiu būdu VMI operatyviau gaus informaciją, padėsiančią stebėti ir įvertinti verslo elgseną beveik realiu laiku, užkirsti kelią rizikingiems sandoriams ir gerinti biudžeto pajamų surinkimą. Utenos apskrityje buvo atrinkti 82 rizikingi juridiniai asmenys”, – teigė Utenos AVMI viršininkas Pranas Alsys, akcentuodamas, kad didžioji dalis mokesčių mokėtojų mokesčius deklaruoja ir sumoka laiku, bet yra nesąžiningų bendrovių ir gyventojų, kurie kenkdami kitoms bendrovėms, kitiems mokėtojams, slepia mokesčius ir gyvena sąžiningųjų sąskaita, todėl VMI, remdamasi rizikos analize, tiksliai identifikuoja ir nustato nemokančiuosius mokesčių, tikrina jų veiklą ir skiria baudas.

Utenos AVMI inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas