Tarybos posėdyje buvo sprendžiami rajonui svarbūs klausimai

Ketvirtadienį vyko Utenos rajono savivaldybės tarybos (toliau – Taryba) posėdis. Posėdžio darbotvarkėje buvo svarstomi 45 klausimai, iš kurių viena – informacija. Į juos atsakymų ieškojo 23 politikai.

Posėdis prasidėjo sveikinimais 55 metų sukakties proga Tarybos nariui Raimundui Čepukui.
Politikai patikslino rajono biudžetą, 2015 metų biudžeto pajamos didinamos 59577 Eur. Jį papildė dotacija, skirta iš Susisiekimo ministerijos, Informacinės visuomenės plėtros komiteto išlaidoms, patirtoms pritaikant informacines sistemas euro įvedimui kompensuoti – 11457 Eur.
Taip pat skirta dotacija iš Švietimo ir mokslo ministerijos, savivaldybės ugdymo įstaigų išlaidoms, susijusioms su pedagoginių darbuotojų skaičiaus optimizavimu, apmokėti – 25524 Eur. Ugdymo įstaigos planuoja nutraukti darbo sutarčių su 17 darbuotojų, įgijusių teisę į senatvės pensiją ar įgysiančių šią teisę šiais metais.
Planuojama gauti papildomai 22596 Eur pajamų iš Leliūnų globos namų, Vyturių progimnazijos ir Tauragnų seniūnijos veiklos.
Taryba patvirtino mokesčių lengvatų teikimo fiziniams asmenims už savivaldybėje esančią žemę, nekilnojamąjį ir paveldimą turtą teikimo sąlygas, prašymų pateikimo, nagrinėjimo ir svarstymo tvarką. Iki šiol mokesčių lengvatų taikymo tvarka buvo patvirtinta tik įmonėms, o fizinių asmenų prašymus, kurių savivaldybė gaudavo nuolat, svarstydavo individualiai, be patvirtintos tvarkos.

Nupirkę keturis autobusus ženkliai pagerins uteniškių gyvenimą

Po karštų diskusijų ir korekcijų politikai pritarė UAB „Utenos autobusų parkas” investicijų projektui „UAB „Utenos autobusų parkas” veiklos optimizavimas dalinai atnaujinant transporto ūkį II etapas” bei 150 tūkst. Eur garantijos už UAB „Utenos autobusų parkas” imamą ilgalaikę paskolą suteikimui.
UAB „Utenos autobusų parkas” pateikė veiklos optimizavimo, dalinai atnaujinant transporto ūkį, investicinį projektą ir kreipėsi dėl garantijos suteikimo imamai ilgalaikei 150 000 Eur paskolai. Savivaldybės garantijų limitas yra 10 proc. nuo prognozuojamų biudžeto pajamų ir bendrosios dotacijos kompensacijos skiriamos savivaldybei sumos. 2015 metams garantijų limitas yra 1514,37 tūkst. Eur. 2012 m. buvo suteikta garantija UAB „Utenos regiono atliekų tvarkymo centrui” – 361,3 tūkst. Eur ir 86,9 tūkst. Eur UAB „Utenos autobusų parkas”, iš kurios likę 54 tūkst. Eur. Laisvas savivaldybės limitas (įvertinus grąžinimus) – 1099,07 tūkst. Eur. Suteikus 150 tūkst. Eur garantiją, liktų 949,07 tūkst. Eur.
Investiciniame projekte pripažįstama, kad visuomeninio transporto paslaugas teikiančio UAB „Utenos autobusų parkas” ekonominė būklė yra sunki, susisiekimo paslaugos dažnai teikiamos komerciškai nepelningais maršrutais. Viena pagrindinių problemų – pasenęs transporto ūkis. Šiuo metu įmonė eksploatuoja 37 autobusus, iš jų tik trys yra 5-10 metų, visi kiti – senesni nei 10 metų, ne tik fiziškai, bet ir morališkai nusidėvėję, jų eksploatacinės ir kuro sąnaudos – itin didelės. Kasmet „nurašoma” po du techninių ir saugumo reikalavimų nebeatitinkančius autobusus. Investicinio projekto rengėjai siūlo įsigyti keturis ekonomiškus autobusus. Projekto įgyvendinimui ketinama imti 150 tūkst Eur. banko paskolą, savo lėšomis įmonė prisidėtų 60 Eur.
Pateiktame sprendimo projekte buvo tikinama, kad įsigijus vos keturis 22-32 sėdimų vietų autobusus bus daroma didelė teigiama įtaka Utenos rajono gyventojų gyvenimo sąlygų ir poreikių gerinimui. Tikimasi kasmet sutaupyti 62 400 litrų kuro, ženkliai sumažinti autobusų remonto išlaidas, oro taršą bei pagerinti bendrovės ir rajono įvaizdį. Šių metų liepos-rugsėjo mėnesiais ketinama pasirašyti paskolos sutartį, o spalio-gruodžio – viešųjų pirkimų būdu įsigyti transporto priemones.
Liberalas Robertas Miliauskas atkreipė dėmesį, kad investicinis projektas – žemo lygio, neatliktos išsamios studijos, analizės. Politikas projektą pavadino labai silpnu. Edmundas Pupinis teiravosi, kas rengė „genialų” projektą su keistai apskaičiuotais ekonominiais rodikliais. Posėdyje dalyvavęs įmonės vadovas Virginijus Treinys aiškino, kad investicinį projektą rengiant buvo konsultuojamasi su Utenos verslo informavimo centru, jis kainavo per septynis šimtus litų. Marijus Kaukėnas rėžė, kad projekto tikslai prasilenkia su realybe. Esą reikėtų rinktis mažesnius autobusus, peržiūrėti maršrutus. Jis atkreipė dėmesį, kad kaip vienintelė rizika projekte nurodomas kuro kainų augimas, tačiau rizikų yra daugiau. Vaidas Lankauskas išsakė prieštaravimą, kad būtų perkami seni, aštuonių metų autobusai, kaip nurodoma projekto pavyzdiniuose komerciniuose pasiūlymuose. Kone visos frakcijos nepritarė senų autobusų pirkimui, o Ekonomikos komitetas pasiūlė pirkti naujus ir mažesnius autobusus. „Ar nenutiks taip, kad prisipirkę dešimties metų autobusų ateisite ir vėl Tarybai pasakosite, kad patiriate nuostolius, nes autobusų parke – vien seni laužai? Nusipirksite, o po dviejų metų vėl bus ašaros”, – meras Alvydas Katinas pritarė anksčiau atsakytoms pastaboms. Tačiau V. Treinys mėgino tikinti Tarybą, kad geriau nusipirktų nenaujų, bet daugiau autobusų.
Politikai nusprendė pritarti projektui, įpareigojant pirkti ne senesnius kaip trijų metų ir ne didesnius kaip dvidešimt penkių vietų autobusus.

Paskyrė savivaldybės įmonių stebėtojus

Taryba delegavo į UAB ,,Utenos autobusų parkas” stebėtojų tarybą Utenos rajono savivaldybės mero pavaduotoją Vidmantą Valinčių, Tarybos narius Vilių Jasiūną ir Žydrūną Urboną, Utenos rajono savivaldybės mero patarėją Henriką Zabielą bei Utenos rajono savivaldybės administracijos Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėją Romualdą Kraulišą. Konservatorius Edmundas Pupinis akcentavo, kad į stebėtojų tarybas derėtų įtraukti ir opozicijos atstovų, kaip ir būdavo anksčiau. Į tai meras Alvydas Katinas atsakė: „Tai anksčiau buvo demokratija…” Susilaikius konservatoriams ir liberalsąjūdiečiams sprendimas buvo priimtas minimalia persvara – susilaikė net vienuolika Tarybos narių, „už” balsavo dvylika. Panašios proporcijos išliko balsuojant dėl kitų įmonių stebėtojų tarybų.
Į UAB ,,Utenos butų ūkis” stebėtojų tarybą išrinkti Tarybos nariai Darius Šinkūnas, Petras Tranauskas, Nerijus Stasiulionis, Utenos rajono savivaldybės mero patarėjas Henrikas Zabiela bei Utenos rajono savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus vyr. specialistas Vytautas Leika.
UAB ,,Utenos komunalininkas” darbą stebės į stebėtojų tarybą išrinkti Tarybos nariai Albinas Grincevičius, Algirdas Žukas, Utenos rajono savivaldybės mero patarėjas Henrikas Zabiela, Utenos miesto seniūnas Valentinas Vaitonis ir Utenos rajono savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos ir civilinės saugos skyriaus vedėja Rosita Deveikienė.
Į UAB ,,Utenos šilumos tinklai” stebėtojų tarybą išrinkti Tarybos nariai Nerijus Stasiulionis, Virginijus Keraminas ir Vytautas Kazela, Utenos rajono savivaldybės mero patarėjas Henrikas Zabiela, Utenos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Zita Ringelevičienė.
UAB ,,Utenos vandenys” stebėtojų tarybą sudarys Tarybos nariai Jonas Spietinis, Vaidas Lankauskas ir Liuonius Purvinis, Utenos rajono savivaldybės mero patarėjas Henrikas Zabiela ir Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius Jonas Slapšinskas.

Atsisveikino su dviejų mokyklų vadovais

Naujais mokslo metais dvi Utenos ugdymo įstaigos turėtų sulaukti naujų vadovų. Taryba sutiko atleisti Virginiją Žemaitienę iš Utenos „Žiburio” pradinės mokyklos direktorės pareigų 2015 m. liepos 20 d., nutraukiant darbo sutartį šalių susitarimu, išmokant kompensaciją už nepanaudotas 72,59 kalendorinių dienų kasmetines atostogas ir šešių mėnesių jos vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką. Darbo sutartis šalių susitarimu bus nutraukta ir su Utenos „Saulės” gimnazijos direktoriumi Valentinu Bubuliu, išmokant jam kompensaciją už nepanaudotas kasmetines atostogas ir dviejų mėnesių jo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką.
Politikams pasidomėjus, kodėl neketinama skelbti konkurso į „Žiburio” mokyklos direktorės vietą, Utenos rajono savivaldybės administracijos Švietimo, sporto, ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjas Romualdas Kraulišas atskleidė, kad rajono ugdymo įstaigų laukia pertvarka, todėl konkurso organizuoti kol kas yra netikslinga. Apie būtinybę reorganizuoti Utenos rajono švietimo įstaigų tinklą – jau artimiausiuose „Utenos dienos” numeriuose.

 

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas