Žemėtvarkininkų laukia nemenkas išbandymas

Žemės ūkio ministerija siekdama efektyvesnės ir skaidresnės Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) veiklos ketina patikrinti visus teritorinius Tarnybos skyrius, tarp jų ir NŽT prie Žemės ūkio ministerijos Utenos skyrių.

„Žemėtvarkos paslaugos turi būti skaidrios ir prieinamos. Susitikdama su gyventojais dažniausiai išgirstu nusiskundimų dėl žemės reformos, dėl matininkų darbų. Turime spręsti susidariusią situaciją ir užtikrinti skaidrią žemės reformos pabaigą”, – sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.
Norėdama pažaboti aukštas žemėtvarkos paslaugų kainas Nacionalinė žemės tarnyba, paskelbė naująjį viešąjį konkursą. Praėjusių metų pabaigoje pasikeitus Nacionalinės žemės tarnybos vadovybei paaiškėjo, kad dar 2012 metais sudarytose sutartyse dėl žemėtvarkos paslaugų, nurodyti įkainiai yra itin aukšti. Įtariama, kad įkainiai galėjo tris kartus viršyti rinkos kainas. 2015 m. balandžio mėn. paaiškėjo, kad už žemėtvarkos darbų vykdymą reikia sumokėti, kone dvigubai didesnę sumą – 16 147 053,45 EUR, kai buvo numatyti 8 866 137,63 EUR. Todėl buvo nuspręsta stabdyti dar nepradėtus žemės reformos žemėtvarkos projektų ar jiems prilyginamų žemės sklypų planų rengimo ir įgyvendinimo darbus. Naujojo konkurso sąlygose nurodytos specialios priemonės matininkų ir geodezininkų paslaugų kainoms pažaboti bei palengvintos sąlygos, kad konkurse galėtų dalyvauti daugiau tiekėjų. Konkurso sąlygose yra uždėtas apynasris matininkų kainodarai: nustatyta maksimali darbų apimtis, perkant žemės reformos darbus ir jos kaina pagal vidutines tokių darbų rinkos vertes. Taip ketinama išvengti nepagrįstai didelių paslaugų kainų ir dirbtinai išpūsto žemės reformos darbų kainų. Ketinama griežtinti reikalavimus matininkams, tikimasi, kad tai užtikrins geresnę paslaugų kokybę. „Žemės reforma yra vykdoma visoje Lietuvoje, tačiau sudėtingiausia padėtis yra Vilniaus rajone ir Vilniaus mieste, taip pat pajūryje, o geriausiai susitvarko Marijampolės ir Kazlų Rūdos Nacionalinės žemės tarnybos skyriai”, – teigė Nacionalinės žemės tarnybos direktorė Daiva Gineikaitė.
Nuo liepos 1 dienos Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės žemės tarnybos darbo grupė susitiks su teritorinių skyrių specialistais ir priims gyventojus. „Praėjusiais metais mus pasiekė 2627 skundų. Tai nemažas skaičius, kuris turi būti nedelsiant mažinamas, kompetentingi specialistai turi rasti atsakymus į žmonių užduodamus klausimus”, – sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Žemės ūkio ministerijos ir udiena.lt inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas