Neatsargus elgesys su ugnimi atima gyvybę ir turtą

„Dėl neatsargaus gyventojų elgesio ugniagesiams tenka gesinti nemažai gaisrų. Praėjusią savaitę toks gaisras kilo Vilniuje, Vanaginės Sodų 3-ojoje gatvėje. Namo gyventojai kūreno krosnį ir netoli laikė kartoninę dėžę su malkomis. Užsnūdę per popietę jie nepajuto, kad įsiplieskė ugnis. Gerai, kad pačiu laiku juos pažadino kaimynai,” – pasakojo Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo vadybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininkas Artūras Vaišnoras. Gaisro metu apdegė plaukus ir dūmų prisikvėpavo moteris. Laimei, išvengta aukų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, dėl neatsargaus elgesio su ugnimi šiais metais kilo per 1700  gaisrų. Jų metu žuvo 13 gyventojų, o 22 buvo traumuoti. Ugniagesiams kartais tenka gesinti gaisrus, kurie įsiplieskia bandant degiais skysčiais įkurti ugnį. Neretai namuose ant viryklės paliekami puodai, o šeimininkės „trumpam” išbėga į parduotuvę ar pas kaimynę.
Dažnai sakoma, kad atsargų žmogų ir Dievas sergsti. „Nors daugelis žino, kad įvairių statybos remonto darbų metu naudojamas „makrofleksas”, deja, ne visi perskaito jo instrukciją. Todėl ne vienas ima ir apipurškia juo metalinį dūmtraukį. Netrukus stebisi, kad sudegė sodo namelis”, – pateikė dar vieną neatsargaus elgesio atvejį A. Vaišnoras.
„Neatsargų elgesį, dėl kurio kyla daug gaisrų ir kitų skaudžių nelaimių, lemia daugelis veiksnių. Dalis jų priklauso nuo amžiaus, lyties ar net socialinės grupės, – teigė psichologė Adelė Jakučiūnaitė.
Pasak jos, neatsargų žmogaus elgesį taip pat gali lemti ir asmeninės savybės – neatsakingumas, nerūpestingumas, atsainus požiūris į savo ir kitų saugumą, nesugebėjimas valdyti streso. Labai daug priklauso ir nuo žmogaus požiūrio: ar jis supranta galimas neatsargaus elgesio pasekmes, ar jaučia grėsmę ir baimę dėl galimų savo elgesio pasekmių.
Psichologės nuomone, kiekvienas iš mūsų turi jausti atsakomybę už save ir kitus. Taip pat reikėtų dažniau įsiklausyti į patarimus, kaip reikia elgtis ekstremaliosiose situacijose, o svarbiausia – pasirūpinti, kad tų nelaimių išvengtume.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento inf., udiena.lt nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas