Vienas apskritis apkarpys, kitas didins

Vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pasiūlytiems sprendimams, sudarantiems prielaidas neprarasti 2,7 mlrd. eurų dydžio ES finansinės paramos. Tam būtinas naujų teritorinių statistinių vienetų nustatymas. Bus imamasi darbų, leidžiančių pakeisti Vilniaus apskrities ribas, silpniau išvystytas apskrities savivaldybes priskiriant gretimoms apskritims (Švenčionių, Širvintų ir Ukmergės rajonų savivaldybes priskiriant Utenos apskričiai, Šalčininkų rajono savivaldybę – Alytaus apskričiai).

Tokiu būdu siekiama pakeisti teritorinių statistinių vienetų skirstymą pagal Europos Sąjungoje (ES) galiojančią unifikuotą teritorijų skirstymo į regionus sistemą NUTS (pranc. Nomenclature des Unités Territoriales Statistiques) pasiruošiant situacijai, kuomet Lietuva viršys 75 proc. ES bendrojo vidaus produkto vidurkio ir nebegalės gauti ES finansinės paramos kaip vienas mažiau išsivystęs regionas.
„Tikėtina, kad 75 proc. riba bus viršijama jau paskelbus 2014 metų statistiką. Nedarant pakeitimų, 2021–2028 m. finansiniu laikotarpiu Lietuva būtų priskirta pereinamojo laikotarpio regionų kategorijai – dėl to šalis gautų iki 2,7 mlrd. eurų mažiau ES finansinės paramos, nei gauna dabar”, – sakė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.
Pasak ministro, Lietuvą priskyrus pereinamojo laikotarpio regionų kategorijai, sumažėtų ne tik bendra paramos suma, bet maksimalus finansavimo intensyvumas – ES finansinė parama galėtų sudaryti ne 85 (kaip šiuo metu), bet 60 proc. paramos viešiesiems projektams. Taip pat būtų taikomi griežtesni rėmimo reikalavimai, dėl kurių neproporcingai išaugtų finansavimo iš nacionalinio biudžeto poreikis.
„Sudarius naujus teritorinius statistinius vienetus taip pat atsirastų galimybė po 2020 metų panaudoti didesnę dalį ES finansinės paramos mažiau išsivysčiusiuose Lietuvos regionuose, kurių atsilikimas nuo ES vidurkio bus dar gana ženklus”, – pažymėjo S. Skvernelis.
Ministras akcentavo, jog naujasis skirstymas neturės jokios įtakos gyventojams, administraciniam skirstymui ir vietos savivaldai, dėl jo taip pat neturės būti kuriamos naujos institucijos ar jų padaliniai. Pakeitimai įtakos tik oficialiosios statistikos rinkimą, nes ji bus renkama pagal naujai suformuotus regionus.
Įgyvendinant Vyriausybės priimtą protokolinį sprendimą, VRM kartu su Finansų ir Teisingumo ministerijomis iki 2015 m. rugsėjo 30 d. turės parengti Teritorijos administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo pakeitimo projektą, taip pat pasiruošti galimam kitų teisės aktų keitimui, oficialiosios statistikos laiko eilučių perskaičiavimui.
Ministerijoms taip pat pavesta įvertinti galimybes padidinti 2014–2020 m. skiriamą finansavimą Vilniaus miesto ir rajono, Trakų rajono ir Elektrėnų savivaldybėms tuo atveju, jei jos turės būti išskiriamos į labiau išsivysčiusį regioną.
Galutinius sprendimus dėl teritorinių statistinių vienetų skaičiaus ir ribų ketinama priimti turint išsamesnius ir naujesnius makroekonominius duomenis.

VRM inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas