Darbas statybvietėse: neblaivūs, nelegalūs ir nuo pastolių krintantys darbuotojai

Balandžio mėnesį darbo inspektoriai kartu su policijos pareigūnais nelegalaus darbo ir neblaivumo darbe prevencijai Lietuvoje patikrino per 100 statybviečių. Tikrinimų rezultatai toli gražu nėra džiuginantys: statybose nustatyta 18 neblaivių, nenušalintų nuo darbo, kaip to reikalauja įstatymai, darbuotojų.
Reikia pažymėti, kad vienas neblaivus darbuotojas, dirbdamas statybvietėje, nukentėjo krisdamas nuo pastolių ir Utenoje.

Neblaivių darbuotojų statybvietėse skaičiumi, pagal tikrinimo rezultatus, pirmauja Šiaulių apskritis: viename iš objektų Šiauliuose statybos-renovavimo darbus atliko net keturi neblaivūs asmenys, statybvietėje Joniškyje nustatyti du neblaivūs darbininkai, tiek pat jų tikrintojai rado ir Radviliškio statybvietėse. Tačiau promilių kiekiu kitas apskritis įveikė telšiškiai – vienoje iš Telšių įmonių statybininkai „įpūtė” 2,6 promiles ir 1,6 promiles.

Tikrinimai buvo naudingi ir nelegalaus darbo prevencijai. 13 asmenų darbo inspektoriai nubaudė už ūkinės-komercinės veiklos pažeidimus (darbas neįsigijus verslo liudijimo, neįregistravus individualios veiklos). Už šiuos pažeidimus numatyta bauda nuo 144 eurų iki 289 eurų. Jau baustam už šį pažeidimą asmeniui už tokius pat veiksmus gresia bauda nuo 289 eurų iki 579 eurų.

Dėl galimai nelegalaus darbo naudojimo po administracinės teisės pažeidimų protokolą surašyta dvejose Kauno statybvietėse, du protokolai – vienoje Šakių statybvietėje ir vienas – statybvietėje Rokiškyje.

Šiais metais, preliminariais duomenimis, darbe sunkiai sužaloti trys neblaivūs darbuotojai: Trakų rajone medienos pjovimo staklių diskiniai pjūklai sunkiai sužalojo ranką V. Kananavičiaus individualios įmonės „Nestrėvaitis” pagalbiniam darbininkui – jam nustatytas 1,30 promilės girtumas. Eidamas snieguotomis grindimis paslydo, griuvo ir sunkiai susižalojo sostinės apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonės UAB „Grangeras” pagalbinis darbininkas, kuris įpūtė 3,16 promiles.
Vienas darbuotojas nukentėjo ir Utenoje – statybos įmonės UAB „Vidista” gipso kartono atitvarų montuotojas-apdailininkas, kuriam alkotesteris parodė 2,36 promiles, sunkiai susižalojo nukritęs kartu su visais pastoliais.

Vis dar nereti neblaivumo darbe atvejai liudija, kad įmonėse trūksta darbo drausmės, vidinės kontrolės. Tyrimais įrodyta, kad tikimybė susižaloti darbe esant neblaiviam padidėja 10-15 kartų. Sulėtėja reakcija, neblaivaus darbuotojo elgesys dažnai būna neadekvatus, neįvertinama situacija bei pavojai, kurie tyko dirbant aukštyje, dirbant su veikiančiais mechanizmais, taip pat neįvertinama galimybė, kad sužalos virstantys ar iš aukščio krentantys daiktai, kroviniai, ruošiniai ir panašiai.

Sužalojimas ar žūtis darbe visuomet skaudūs įvykiai. Tačiau, jei jie įvyksta neblaiviam darbuotojui, jis pats arba artimieji nukenčia ir finansiškai – praktika liudija, kad dauguma atvejų nepripažįstami draudiminiais.

Valstybinė darbo inspekcija primena, kad pagal šalies teisės aktų reikalavimus darbdavys privalo neblaivų ar kitaip apsvaigusį darbuotoją nušalinti nuo darbo. Už šį pažeidimą numatytos ir atitinkamos baudos: už nenušalinimą darbdaviui gresia bauda nuo 144 eurų iki 434 eurų, o nenušalinus pavojingus darbus dirbančio neblaivaus darbuotojo – nuo 579 eurų iki 1448 eurų. Darbo vietoje esančiam neblaiviam darbuotojui, taip pat darbuotojui, vengiančiam pasitikrinti neblaivumą (girtumą) ar apsvaigimą, irgi numatyta bauda (28-86 eurai).

Valstybinės darbo inspekcijos ir udiena.lt inf.

Krovinių pervežimas

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas