Pavojingoms atliekoms Dičiūnuose tvarkyti skirti pinigai išgaravo

Kalnai pavojingų atliekų riogso be priežiūros, o joms tvarkyti skirti pinigai galimai iškeliavo į užsienyje įsteigtas bendroves. Tokia bendrovės „Ūrus ir Ko” veikla sudomino ir aplinkosaugininkus, ir finansinių nusikaltimų tyrėjus.

Ketvirtadienį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje vyko spaudos konferencija, kurioje Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Rameikis ir Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos direktorius Vytautas Eidikonis teikė komentarą apie atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl Utenos rajone, Dičiūnų kaime, esančios atliekų tvarkymo bendrovės, kurios aikštelėje šiuo metu laikoma apie 2 890 tonų atliekų.
Tyrimo duomenimis, bendrovė apgaulingai deklaruodavo surinktus, sandėliuojamus ir sutvarkytus atliekų kiekius. Tūkstančiai nedeklaruotų tonų žmonių sveikatai ir gamtai pavojingų atliekų susikaupė, bendrovei ženkliai viršijus atliekų sandėliavimo limitus. Įtariama, kad bendrovė, lėšas, kurios turėjo būti panaudotos atliekų tvarkymui, panaudojo ne pagal paskirtį ir iššvaistė.
Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl sukčiavimo, turto iššvaistymo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo ir aplinkos apsaugos arba gamtos išteklių naudojimo taisyklių pažeidimų.
Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai (FNTT) pradėjus ikiteisminį tyrimą, šios bendrovės vadovas suimtas mėnesiui. Įtarimai dėl pinigų pasisavinimo, sukčiavimo, dokumentų klastojimo bei aplinkosaugos pažeidimų pareikšti dar vienam įmonės vadovų.
Įtariama, jog bendrovės vadovai pavojingų atliekų tvarkymui skirtas lėšas iššvaistė arba pervedė į užsienyje registruotų bendrovių sąskaitas. „Mums kilo įtarimų dėl pinigų plovimo”, – teigė FNTT direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Rameikis. Teigiama, jog verslininkai galėjo iššvaistyti bei pasisavinti kelis milijonus eurų.
Vadovams galimai iššvaisčius atliekų tvarkymui skirtas lėšas, kalnai pavojingų medžiagų liko riogsoti Utenos rajone, Dičiūnų kaime. Čia jos kaupiamos ir netvarkomos jau keletą metų.
Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos direktorius Vytautas Eidikonis teigė, jog bendrovė „Ūrus ir Ko” turėjo leidimą laikyti iki 500 tonų pavojingų atliekų, bet nesaugomoje jų aikštelėje šiuo metu laikoma apie 2890 tonų atliekų.
Aplinkosaugininkams nerimą kelia tai, jog ten laikoma daug skystų teršalų, kurie gali patekti į gruntinius vandenis. Tai – iš autoservisų atgabenta panaudota alyva, dažai, skiedikliai bei kitos medžiagos. „Jei skystos atliekos patektų į gruntą, gamtai padaryta žala gali siekti 13-14 milijonų eurų”, – aiškino V. Eidikonis.
Įstatymai draudžia pavojingas atliekas laikyti atviroje teritorijoje. Šio reikalavimo nepaisančius bendrovės vadovus aplinkosaugininkai baudė net 13 kartų ir reikalavo sutvarkyti teritoriją. Verslininkams nesiėmus jokių veiksmų, aplinkosaugininkai kreipėsi į teisėsaugos pareigūnus.
Tuomet FNTT ir susidomėjo, kaip panaudotos atliekoms tvarkyti skirtos lėšos. Bendrovė „Ūdrus ir Ko” įpareigota sutvarkyti Utenos rajone saugomas atliekas. Jei ji to nepadarys, atliekos turės būti tvarkomos valstybės lėšomis. V. Eidikonis prognozavo, jog šie darbai kainuotų apie milijoną eurų.
Kad valstybė nepatirtų nuostolių, tyrimą pradėjusi FNTT yra areštavusi bendrovės ir jos vadovų turto, ieškoma ir turto, kuris galėjo būti įgytas nusikalstamu būdu.

lrytas.lt ir FNTT inf., V. Ridiko nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas