Netekome kraštietės aktorės Juzefos Reginos Guobienės (Paliukaitytės)

Vasario 7-os vakarą mirė kraštietė, aktorė ir pedagogė Juzefa Regina Guobienė (Paliukaitytė).

Šiemet, sausio 6 dieną, velionei sukako 75 metai.
Šia proga Ji buvo minima ir visai neseniai vykusiame kraštiečių susitikime Vilniuje, kur Jai turėjo būti įteikta rajono savivaldybės mero padėka, tačiau aktorė šiame susibūrime, kurį labai mėgo ir visada dalijosi įspūdžiais, nedalyvavo.
Ji 1940 metais sausio 6 dieną gimė Kaune. Likimas lėmė, jog teko atsikraustyti į Uteną ir 1957 metais baigus Utenos 1-ąją vidurinę mokyklą (dabar – „Saulės” gimnazija) Ji sėkmingai įstojo į Lietuvos valstybinę konservatoriją. Po baigimo 1961–1964 metais dirbo Šiaulių dramos teatro aktore, o nuo 1964 metų beveik 30 metų buvo Vilniaus dramos teatro aktorė. Po to penkerius metus dirbo Vilniaus universiteto scenos kalbos dėstytoja, kartu ir Vilniaus muzikos akademijos teatro ir kino fakulteto scenos dėstytoja.
1969 metais už Agnės vaidmenį kino filme „Jausmai” Baltijos šalių, Baltarusijos ir Moldavijos kino festivalyje aktorei suteiktas geriausios moters vaidmens atlikėjos vardas, 1990 metais – Lietuvos nusipelniusios artistės vardas, o 1995-aisiais ji tapo „Poezijos pavasario” laureate.
Aktorė sukūrė per 100 vaidmenų. Jos garsiausi Nataša – ,,104 puslapiai apie meilę”, Margarita – V. Gėtės ,,Fauste”, Ieva Teresė – ,,Katedroje”, Liucija B. Sruogos – ,,Milžino paunksmėje”, Rozalija – K. Sajos ,,Ubagų saloje”, karalienė Bona – J. Grušo ,,Barboroje Radvilaitėje” ir kt.
Vyresnioji karta prisimena aktorę dalyvaujant radijo ir televizijos vaidinimuose, filmuose ir 1967–1995 metais laidose ,,Lietuvių godos”.
Įvairius vaidmenis suvaidino kino filmuose: 1966 m. – „Jausmai” (režisieriai Algirdas Dausa, Almantas Grikevičius), 1969 m. – „Ave, Vita” (režisierius A. Grikevičius), 1975 m. – „Nerami rudens diena” (režisierius Algimantas Kundelis), 1980 m. – „Žaltvykslės” (režisierius Gytis Lukšas), 1985 m. – „Nebylys” (režisierius Vidmantas Bačiulis).
Kaip skaitovė, aktorė dalyvaudavo koncertuose, o uteniškiai bene paskutinį kartą ją matė 2013 metų rugsėjo 24 dieną Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos konferencijų salėje kraštiečio, žymaus teatrologo ir A. R. Paliukaitytės-Guobienės vyro dr. Aleksandro Guobio biografinės knygos „Slenksčiai” pristatyme. Tada ji skaitė knygos ištraukas, bendravo su atėjusiais į susitikimą savo kraštiečiais.
Kartu su vyru Aleksandru išaugino dvi dukteris Eglę ir Rūtą.

Utenos krašto bendruomenė

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas