Skaudi nelaimė kelininkus privertė permąstyti vertybes

Antradienį Utenos senosiose kapinėse šalia savo tėvo amžino poilsio atgulė sesutė ir broliukas, žuvę kelio Utena–Tauragnai–Kirdeikiai 3,1 kilometre ties Mockėnų kaimu. Per eismo įvykį sausio 23 – os vakarą žuvo du lengvojo automobilio „Rover 75″ keleiviai (šešerių metų berniukas ir keturiolikmetė mergaitė), trys eismo dalyviai buvo sužeisti: lengvojo automobilio „Rover 75″ vairuotoja, kurios būklė po truputį gerėja ir keleivė bei „Audi A6″ vairuotojas – abu jau paleisti iš ligoninės.

Esant slidžiam keliui, jis bus uždaromas
Jau pirmadienį VĮ „Utenos regiono keliai” vadovai kreipėsi į Lietuvos automobilių kelių direkciją dėl keleto greitį ribojančių ženklų įrengimo ir gavo sutikimą. Antradienį po vaikų laidotuvių šiame kelio ruože buvo pastatyti greitį iki 70 km/val. ribojantys ženklai ir įspėjamasis ženklas, kuris nurodo, kad priekyje yra važiuojamosios dalies susiaurėjimas iš dešinės. Po avarijos kelininkai pasirūpino ir kelkraščiu, užpylė žvyro.
Kaip „Utenos dienai” aiškino „Utenos regiono kelių” direktoriaus pavaduotojas kelių priežiūrai Gintautas Bilaišis, ši kelio atkarpa niekada nekėlė problemų, nors kelias ties įvažiavimu į Utenos regiono atliekų tvarkymo centrą yra 8 metrų pločio, vėliau siaurėja iki 6 m. Pasak jo, per ketverius metus nuo 2010 metų nebuvo nė vieno įskaitinio įvykio iki sausio 21 dienos, kai susidūrė du automobiliai, o per eismo įvykį vairuotojai patyrė sužalojimų. Po dviejų dienų toje pat vietoje įvyko dar skaudesnis eismo įvykis, nusinešęs dvi gyvybes. Anksčiau, kaip sakė pastarosios nelaimės liudininkė mockėniškė Roma, šioje kelio atkarpoje taip pat pasitaikė mirtinų nelaimių. Po vieno iš jų buvo įrengtas takas pėstiesiems.
Po šių skaudžių nelaimių kelininkai ėmėsi priemonių ir sustatė ženklus. Kaip tvirtino kelius prižiūrintys darbininkai, vairuotojai šioje kelio atkarpoje tapo atsargesni, važiuoja lėčiau, bet yra ir tokių, kurie spaudžia jiems įprastu 90 km/val. ar didesniu greičiu.
Kodėl įvyko šis skaudus eismo įvykis, direktoriaus pavaduotojas G. Bilaišis negalėjo paaiškinti, nors jis pats gyvena Šeduikiuose ir kasdien važiuoja šiuo keliu. Tą vakarą, keletą minučių prieš pat avariją, važiavo namo ir nieko ypatingo kelyje nepastebėjo. Nors snigo, kelias, anot jo, buvo neslidus ir barstyti jo dar nereikėjo. Oro temperatūra buvo tarp nulio ir vieno laipsnio šilumos. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus viršininko Rolando Antano Skrebiškio teigimu, eismo įvykis kilo dėl neatsargaus važiavimo ir per didelio greičio.
Utenos kelių tarnybos kelininkai prižiūri rajoninius kelius, tačiau ne visada juos spėja nuvalyti, o barstyti neprivalo. Kaip tvirtino šios tarnybos vadovas Vigandas Žilėnas, pagal nerašytą susitarimą kelininkai intensyviau prižiūri kelius Utena–Tauragnai, Utena–Pakalniai, Utena–Sudeikiai ir Vyžuonos–Užpaliai. Tą patį vakarą, jau po avarijos, kelias į Tauragnus buvo pabarstytas.
Kodėl kelininkai imasi priemonių tik po skaudžių nelaimių, direktoriaus pavaduotojas G. Bilaišis atsakyti negalėjo ir tvirtino, kad ši pamoka paskatins permąstyti vertybes. Kaip sakė pavaduotojas, ateityje, jei keliai bus labai slidūs, su policijos pagalba juos uždarys ir transportui leis važiuoti tik tada, kai kelias bus tinkamas eksploatacijai. Anot jo, tokios drastiškos priemonės reikalingos, nes vairuotojai neįvertina eismo sudėtingumo, lekia kaip išdegę akis.
Kad slidūs keliai gali būti uždaromi arba ribojamas eismas, kol jie bus kelininkų sutvarkyti, „Utenos dienai” patvirtino ir Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Vytautas Vaiškūnas.
„Vairuotojai per daug skuba. O mes, kelininkai, ne Dievai, kad per valandą spėtumėm visus kelius nuvalyti”, – reziumavo vienas iš kelių priežiūros vadovų G. Bilaišis ir pastebėjo, kad Utenos miesto apvažiavimo sankirtoje su rajoniniu keliu Utena–Tauragnai–Kirdeikiai 2,48 kilometre numatoma ateityje įrengti žiedinę sankryžą, kuri neleistų vairuotojams įsibėgėti.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas