Ne visuose šuliniuose vanduo – skaidrus ir tyras

Praėjusiais metais Utenos visuomenės sveikatos centras ištyrė 37 šachtinių šulinių vandens, kurį vartoja nėščiosios ar kūdikiai iki 6 mėnesių amžiaus, mėginius. Įvertinus tyrimų rezultatus nustatyta, kad aštuonių šulinių vandenyje rastas padidintas nitratų, viename – nitritų kiekis.

Pasak Utenos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyresniosios specialistės Janinos Gruzdienės, šachtinių šulinių vandens kokybė yra nepastovi ir labai priklauso nuo aplinkos bei šulinio tinkamo įrengimo bei priežiūros. Jei geriamasis vanduo neturi pašalinio skonio, kvapo bei yra skaidrus, dar nereiškia, kad tinkamas vartoti maistui. Nitratais ar nitritais užterštas vanduo nekeičia minėtų požymių. Šie pavojingi sveikatai teršalai nepašalinami vandenį virinant. Priešingai, virinant dalis vandens išgaruoja ir nitratų ar nitritų koncentracija dar padidėja. Nitratai ypač kenksmingi nėščiosioms ir kūdikiams. Į kraują patekę nitratų dariniai blokuoja deguonies pernešimą į audinius, todėl kūdikį gali ištikti mirtinai pavojingas methemoglobinemijos (deguonies bado) priepuolis.
Anot specialistų, vandenyje šie teršalai kaupiasi dėl per arti esančių tvartų, tręšiamų daržų, komposto duobių ir kitos veiklos. Išsėmus iš šulinio vandenį, bet nepašalinus teršalų šaltinio, vandens kokybė gali ir nepagerėti. Apie šulinio vandens kokybę galima sužinoti tik atlikus tyrimus laboratorijoje.
Nekokybiško vandens vartotojai prašomi raštu informuoti apie tyrimų rezultatus, perspėti apie tokio vandens vartojimo kenksmingumą. Taip pat jiems priminta apie tinkamą šulinių priežiūrą. Apie paimtų šulinių vandens mėginių rezultatus kas pusmetį informuojama ir Utenos rajono savivaldybė.

Reklama: jauritas.lt

„Utenos dienos” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas