Miško savininkams – mokestis už parduotą medieną ir nenukirstą mišką

Nuo sausio 1 dienos visi miško valdytojai turi mokėti privalomuosius 5 proc. atskaitymus į valstybės biudžetą iš pajamų, gautų už parduotą žaliavinę medieną, paruoštą jų valdomuose miškuose, taip pat už parduotą jų valdomą nenukirstą mišką. Apie tai informavo Utenos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija.

„Miško valdytojai, gyventojai, nevykdantys individualios veiklos ir nesantys pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM) mokėtojais, gautas pajamas už parduotą žaliavinę medieną ir nenukirstą mišką turi pripažinti tada, kai pajamas faktiškai gauna (pinigų principu). Vadinasi, gyventojas nuo 2015 m. pirmame pusmetyje gautų pajamų už parduotą medieną ir/ar nenukirstą mišką privalo apskaičiuoti ir sumokėti 5 proc. privalomuosius atskaitymus pasibaigus pusmečiui iki 2015 m. liepos 15 d. pateikdamas deklaraciją, – sako Utenos AVMI viršininkas Pranas Alsys. – Tokia tvarka galioja ir gyventojams, kurie vykdo individualią veiklą, bet jai nepriskyrė naudojamo ilgalaikio turto”.
Jeigu gyventojai vykdo individualią veiklą ir yra PVM mokėtojai ir/ arba savo individualiai veiklai priskiria naudojamą ilgalaikį turtą, tai gautas pajamas pripažįsta tada, kai žaliavinė mediena arba nenukirstas miškas yra parduoti, t. y. sąskaitos išrašymo dieną (kaupimo principu).
Miško valdytojai, juridiniai asmenys, nuo gautų pajamų už parduotą medieną ir/ar nenukirstą mišką privalo apskaičiuoti ir sumokėti 5 proc. privalomuosius atskaitymus kas mėnesį iki kito mėnesio 15 d. Pajamos taip pat pripažįstamos pagal kaupimo apskaitos principą, t. y. sąskaitos išrašymo dieną.
„Pavyzdžiui, jei gyventojas pagal pirkimo-pardavimo sutartį žaliavinę medieną ar nenukirstą mišką pardavė 2014 m. gruodžio mėn., o pajamas faktiškai gavo po 2015 m. sausio 1 d., tokiu atveju pagal pinigų apskaitos principą gyventojas privalės apskaičiuoti ir sumokėti 5 proc. mokestį iki liepos 15 d. Tačiau jei gyventojas ar įmonė išrašė sąskaitą faktūrą apmokėjimui, tačiau pirkėjas sąskaitą apmokėjo po 2015 m. sausio 1 d., pagal kaupimo apskaitos principą 2015 m. 5 proc. privalomųjų atskaitymų mokėti nereikia”, – aiškina Pranas Alsys.
Miškų valdytojams, juridiniams asmenims, teikiant ar tikslinant iki 2015 m. birželio 30 d. pateiktų mokestinių laikotarpių duomenis, turi būti užpildoma deklaracijos FR0463 (01 versija), o teikiant ar tikslinant po 2015 m. liepos 1 d. pateiktų mokestinių laikotarpių duomenis, turi būti užpildoma deklaracijos FR0463 (02 versija).
Miško valdytojai, gyventojai, mokesčių administratoriui turi pateikti tinkamai užpildytas deklaracijas FR0463 (02 versija) kalendoriniam pusmečiui pasibaigus, iki kito mėnesio, einančio po kalendorinio pusmečio, 15 dienos.

Utenos AVMI inf.

Parduoda mišką

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas