Žvilgsnis į praėjusius metus: padaugėjo gimimų ir santuokų skaičius, sumažėjo mirčių bei ištuokų

Žvelgiant į statistiką, galima daryti išvadas, kad praėjusieji metai uteniškiams buvo šiek tiek geresni nei 2013-ieji. Nežymiai padaugėjo gimimų, santuokų skaičius, šiek tiek sumažėjo mirčių ir ištuokų. „Tačiau demografinė situacija nesikeičia, rajono gyventojų skaičius mažėja”, – mažai guodė Utenos rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Gintarė Jackūnienė.

Ilgą laiką mūsų šalies demografinė situacija nedžiugina, gyventojų skaičius gerokai mažėja, o gimimai pamažu užleidžia vietą mirtims. „Gyventojų skaičius mažėja: remiantis Panevėžio teritorinės statistikos valdybos duomenimis, iki 2014 metų liepos 1 dienos mūsų rajone gyveno 40 728 gyventojų, iš kurių Utenos mieste gyveno 27 tūkst. 258 žmonės, o seniūnijose – 13 470″, – statistinius duomenis pateikė vedėja G. Jackūnienė, rodydama diagramą, kurioje nuo 2009 metų kreivė gerokai leidžiasi žemyn. Jei prieš 5 metus mūsų rajone gyveno per 47 tūkstančius žmonių, tai šiandien šis skaičius gerokai pasikeitė, bet ne į gerąją pusę: per šį laikotarpį netekome daugiau kaip 7 tūkstančių gyventojų.
Praėjusiais metais pasaulį išvydo 344 naujagimiai: iš jų 182 berniukai ir 162 mergaitės. Mieste gimė 195, o seniūnijose – 74, kituose miestuose ir rajonuose – 7 vaikai, užsienio šalyse (JAV, Norvegijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Baltarusijoje, Ispanijoje ir kitose šalyse) – 68 vaikai.
Palyginti su 2013 metais, pernai 22 atvejais sumažėjo mirčių atvejų: per 2014 metus į Anapilį iškeliavo 684 uteniškiai (2013 m. – 706), tačiau šis skaičius nėra guodžiantis. Utenos mieste mirė 312 gyventojų, o seniūnijose – 293, kituose miestuose ir rajonuose – 76. Žvelgiant į statistinius duomenis, galima teigti, kad daugėja mirties atvejų užsienio valstybėse – pernai užregistruotos 7 uteniškių mirtys svečiose šalyse – JAV, Kipre, Vokietijoje, Danijoje.
2014 metais Mendelsono maršas skambėjo 247 poroms (2013 metais – 199), tai rodo, kad šis skaičius šiek tiek kilstelėjo į viršų. Pasak vedėjos, santuokos buvo sudaromos tiek Civilinės metrikacijos skyriuje, tiek bažnyčiose.
Ne visos poros ilgai džiaugiasi sukurtomis šeimomis – dažnai pirmaisiais santuokų metais sutuoktiniams pabosta šeimyninis gyvenimas, todėl jie atskuba į Civilinės metrikacijų skyrių pranešti apie skyrybas. Pernai išsituokė 129 poros.
Panašu, kad ateityje Joninių šventę galėsime švęsti ir sveikindami Jonus. Tradicija savo atžaloms duoti kadaise ypač populiarų Jono vardą. Praėjusiais metais šiuo vardu pavadinti net 6 berniukai.
Mergaitės dažnai pavadinamos įprastais ir skambiais Elijos, Viltės, Emilijos, Ugnės ir Gabrielės vardais, rečiau mergaitėms duodami Noelės, Ornelos, Deimilės, Esmės ar Pavitros vardai.
Daugiausia pernai gimusių berniukų tapo Matais, Nojais, Danieliais ir Dominykais, rečiau pavadinami Edžio, Fausto, Dovio, Viltaro ar Ajaus vardais.

Plačiau apie tai skaitykite artimiausiuose „Utenos dienos” numeriuose.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas