Į kaimus ves asfaltuoti keliai

Kaime gyvenančių žmonių gyvenimo sąlygos pagerės – Žemės ūkio ir Susiekimo ministerijos bei Lietuvos automobilių kelių direkcija sukirto rankomis dėl kaimo žvyrkelių asfaltavimo. „Kooperuosime ir žmogiškuosius, ir finansinius išteklius – ES fondų paramą ir valstybės biudžeto lėšas. Geresni keliai padės spartinti regionų plėtrą”, – neabejoja bendradarbiavimo susitarimą dėl žvyrkelių rekonstravimo pasirašiusi žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Šiuo metu Lietuvoje rajoninių kelių su žvyro danga yra 7 225 km, iš jų net 87 proc. netenkina minimalių reikalavimų. Seniai visiems žinoma tiesa ta, kad žvyrkeliai yra nekomfortiški, lemia didesnį degalų sunaudojimą, taip pat jie prasti ekologijos požiūriu – dulka, teršia aplinką, kenkia žmonių sveikatai. Pernai esant pavasario polaidžiui dėl blogos kelių būklės eismas jau buvo ribojamas beveik pusėje žvyrkelių. Nuo 2013 iki 2014 metų tokių kelių ruožų, kuriuose ribojamas eismas, padaugėjo 648 km. Akivaizdu, kad esant tokiai situacijai, artimiausiais metais pavasario polaidžio laikotarpiu eismas bus ribojamas dar daugiau kelių, o tai dar labiau apribos kaime gyvenančių žmonių ir verslininkų susisiekimo galimybes.
Žemės ūkio ir susisiekimo ministrų pasirašytu susitarimu dėl žvyrkelių asfaltavimo kaimo vietovėse, kuriose gyvena iki 1000 gyventojų, siekiama ne tik pagerinti kaimo gyventojų gyvenimo sąlygas, didinti kaimo vietovių patrauklumą, stiprinti žemės ūkio ir kitų veiklų vystymą, bet ir sumažinti neigiamą poveikį aplinkai, transporto priemonių eksploatacijos ir kelių priežiūros sąnaudas.
„Mes negalime kalbėti apie kaimo gerovę, jeigu žmogus negali pasiekti savo namų, vaikai nuvykti į mokyklą”, – situaciją apibūdina V. Baltraitienė. Iš Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos lėšų kaimo žvyrkelių asfaltavimui planuojama skirti 14,5 mln. eurų. Numatoma, kad žvyrkeliai bus išasfaltuoti iki 2016 metų.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas