Pirmosios pamokos prasidėjo pedagogų streiku

Lapkričio 13 dieną Utenos Dauniškio gimnazijoje pirmosios dvi pamokos prasidėjo įspėjamuoju pedagogų streiku – kovodami už geresnę ne tik savo, bet ir jaunosios kartos ateitį, į streiką įsijungė 18 šios ugdymo įstaigos pedagogų.

Ketvirtadienio rytą, kaip ir buvo planuota iš anksto, kai kurių klasių gimnazistams pamokos nevyko, tačiau tą rytą ilgiau miegoti mokiniai negalėjo, nes jie buvo užimti – dvi valandas buvo vedamos patriotiškumo pamokos.
Šios gimnazijos, kurioje vyko įspėjamasis streikas, vadovas Donatas Juodelė mus pasitiko šio pastato antrajame aukšte. Mūsų kalbintas direktorius mano, kad visoje šalyje daugelis pedagogų, nebūtinai priklausantys Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai, pritaria šalies mokytojų keliamiems reikalavimams, kuriuose raginama finansavimą švietimui nuo kitų metų didinti tiek, kad mokiniams ugdymosi sąlygos būtų grąžintos į 2009 m. lygį. Jie taip pat nori, kad ikimokyklinių įstaigų pedagogai pagal atlyginimus būtų prilyginti bendrojo ugdymo mokytojams bei kad būtų mažinama vaikų darželių grupėse ir mokyklų klasėse.
Tačiau streikui D. Juodelė vis tik nepritaria. Pasak jo, ši protesto priemonė yra kraštutinė. „Juk yra ir kitų civilizuotų būdų. Reikia kovoti ne streiku, o derybomis: galbūt jie dar ne visas pastangas sudėjo. Nepasiekei tikslo, vadinasi nesugebėjai gerai komunikuoti bei įrodyti savo reikalavimų. Juk kiekvienas rajonas turi savo atstovus – Seimo narius, tai kodėl su jais nebuvo jokio dialogo”, – savo pastebėjimus išsakė ugdymo įstaigos vadovas.
Pasibaigus pirmajai pamokai ir nuaidėjus skambučiui, į mokytojų kambarį susirinkę mokytojai domėjosi visomis naujienomis apie įspėjamąjį streiką šalyje. Skelbimo lentoje iš anksto pakabintos informacijos, skelbiančios, kad lapkričio 13 dieną nuo 8.00 iki 10.00 valandos vyks streikas. Tokia pati informacija buvo pakabinta ir ant kai kurių įstaigos kabinetų durų.
„Mus palaiko ne tik dauguma pedagogų, bet ir patys mokiniai. Nė vienas gimnazistas nepasakė, kad darome blogai. Šiam streikui mes rengėmės iš anksto: juk užtikrinti mokinių saugumą – svarbiausia. Siūlėme, kad kiekvienas mokytojas vestų pilietiškumo pamoką. Džiaugiuosi, kad gimnazistai labai pilietiški ir supratingi: jie ne tik palaikė mus, bet ir suprato, kad viskas daroma ir dėl jų pačių ateities”, – teigė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Utenos miesto susivienijimo Laimutė Jasiūnienė. Pasak jos, pirmąją pamoką vaikai kartu su mokytojais žiūrėjo filmą apie pilietiškumo ugdymą bei prie arbatos puodelio galėjo diskutuoti pilietiškumo klausimais.
Mokytoja L. Jasiūnienė pasidžiaugė gavusi žinučių, kuriose kitų ugdymo įstaigų pedagogai negailėjo padrąsinančių žodžių. „Tikime, kad atsiras ir daugiau profsąjungos narių”, – vylėsi Dauniškio gimnazijos mokytoja.
Kita šios įstaigos pedagogė prisipažino, kad rengiantis šiam streikui teko nemažai jaudintis bei išgerti valerijono.
Įspėjamasis streikas kitose mūsų rajono įstaigose nebuvo rengiamas.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas