Mokytojai svarbiausia – vaikas

 Šalna jau balina tuštėjančius laukus, tyla skverbiasi į miškus ir balas, kieme vis rečiau girgžda sūpynės… Ruduo. Laikas, kai prasideda naujas etapas visiems – mokiniai skuba į mokyklą išmokti ką nors naujo, kultūros darbuotojus renginiai, vasarą vykę lauke, sutelkia jau po centrų stogais, naują sezoną pradeda sportininkai, siekiantys pergalingų laimėjimų… „Utenos diena” po trumpo atokvėpio vasarą vėl paskelbė šauniausiųjų rinkimus. Tradiciškai pirmiausia žvilgsnis krypsta į mokytoją. Rugsėjo mėnesį vykusių rinkimų rezultatai – jau ne paslaptis. Aktyvių skaitytojų pastangomis pirmoji šauniausiojo nominacija yra skiriama Vyturių progimnazijos pradinių klasių mokytojai Aldonai Belopetravičienei.

33 – tiek rugsėjų mokytoja Aldona stoja prieš klasę, kas ketverius metus pasitikdama vis kitus vaikus, pasiryždama vis kitokiems iššūkiams ir su atida bei didele atsakomybe siekdama, kad vaikai ne tik išmoktų skaityti, rašyti, skaičiuoti, bet ir žinotų, kas turi būti svarbiausia žmogui. Ir visa tai 33-ejus metus yra įgyvendinama toje pačioje ugdymo įstaigoje – Vyturių progimnazijoje.
Ar nebaisu? Ar negaila tiek metų, išbarstytų svetimiems vaikams? „Tie vaikai visi yra mano, aš jiems – mama”, – užtikrino mokytoja, pasauliui padovanojusi ir užauginusi sūnų ir dukrą. Gyvenimas nepagailėjo pedagogei sunkumų, tačiau apie juos galvoti nėra kada, kai kiekvieną dieną atėjusi į klasę mokytoja randa būrį vaikų, savo smalsiomis akytėmis klausiančių, ką gi įdomaus sužinos šiandien. „Laikai keičiasi, visuomenė darosi piktesnė, vaikai – taip pat. Todėl taip, kaip išmokyti reikalingų įgūdžių, svarbu ir padėti vaikui išmokti šypsotis, atsiverti, būti draugiškam ir laimingam”, – pasakojo „Utenos dienos” pašnekovė, šiais metais klasėje turinti 24 pirmokus. „Sunkiausias būna pirmas pusmetis, kuomet turi perprasti ir pažinti vaikus, o jiems reikia priprasti prie naujo žmogaus ir naujos tvarkos”, – sakė mokytoja, – po to prasideda atsivėrimų laikas, kuomet vaikai pasakoja ir džiaugsmus, ir rūpesčius. Kartais tenka išgirsti ir negerų dalykų, bet išklausau, pagalvoju ir pamirštu. Man svarbiausia – vaikas.” Mokytoja Aldona teigė, kad ir buvusių auklėtinių dėmesio jai netrūksta. Atlekia pas ją penktokai, atbėga aštuntokai… Visiems užtenka ir laiko, ir jėgų. Todėl mokytoja ir ateina pirma į klasę, ir išeina daug vėliau, nei baigiasi pamokos. „Stengiuosi nesinešti darbo į namus. Dabar pratybos sunkios, jų daug. Tačiau atėjus penktadieniui aš laukiu, kada bus pirmadienis”, – kalbėjo mokytoja, per tiek metų nepraradusi noro dirbti ir stengtis dėl kitų. Pašnekovė užtikrino, kad ypač svarbu suspėti su naujovėmis, domėtis ir nuolat tobulėti pačiai. „Atsimenu, kai atėjau dirbti į mokyklą, aš turėjau daugiau naujesnės informacijos nei daugelis seniai ten dirbančių mokytojų. Tai didino mano savivertę ir padėjo žengti pirmuosius žingsnius”, – pasakojo mokytoja Aldona, apie tai, kad bus pedagogė, žinojusi jau nuo šešerių. „Net ir šiandien neturiu minties, kad galėčiau dirbti ką nors kita”, – sakė pašnekovė.
Kad išrinkta šauniausia mokytoja, pedagogei buvo didelė staigmena. „Nesu aš verta tokio titulo. Dirbu savo darbą, stengiuosi jį atlikti gerai. Esu griežta ir reikli, todėl toks įvertinimas ir nudžiugino, ir nustebino. Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad galiu būti taip pagerbta”, – sakė mokytoja Aldona, kurią, perskaitę žinią „Utenos dienoje”, pasveikino ir šeima, ir mokyklos direktorė Edita Kadūnienė. „Tai nuostabi mokytoja, pavyzdys kolegoms. Džiaugiuosi, kad mūsų kolektyve yra žmogus, gebantis rasti bendrą kalbą su vaikais. Ne paslaptis, kad šiandien aktuali ir svarbi darbo mokykloje dalis yra klasės valdymas, taisyklių laikymasis. Šiuos dalykus mokytoja Aldona puikiai išmano, todėl į jos klasę patekęs išdykėlis parodo puikius ir mokymosi, ir elgesio rezultatus”, – džiaugėsi direktorė. E. Kadūnienė ir tikino, kad tėvai, turėdami informacijos, jog mokytojai Aldonai teks mokyti pirmokus, jau nuo Naujųjų metų beldžiasi į įstaigos duris, klausinėdami, kaip galėtų jų vaikas patekti į puikios mokytojos globą. Pasak direktorės, toks įvertinimas džiugus visam progimnazijos kolektyvui.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas