Lietuvoje tapo jaukiau mokytis, dirbti ir gyventi

Pastaruoju metu kiekviename mieste rasime mokyklų, darželių, ligoninių ar kitų viešosios paskirties pastatų, kurie po renovacijos tapo ne tik dailesni, bet ir jaukesni. Prie visų šių pasikeitimų stipriai prisidėjo Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų parama.
Pagal Ūkio ministerijos administruojamas ES paramos priemones Utenos regione iš viso finansuoti 133 projektai, kuriems skirta daugiau nei 204,9 mln. Lt ES struktūrinių fondų paramos. Šių projektų dėka Utenos regione planuojama sukurti 171 naują darbo vietą bei pritraukti daugiau nei 47 mln. Lt investicijų. Paramos lėšos skirtos viešosios paskirties pastatų renovacijai, įmonių plėtrai ir eksporto skatinimui užsienio rinkose, aktyvaus turizmo centrams sukurti, kultūrinio paveldo objektams atnaujinti. Jų dėka patogiau mokytis, dirbti ir gyventi gali dar daugiau regiono gyventojų.

Geresnės sąlygos mokytis

Rudenį į darželius ir mokyklas plūsteli būriai vaikų ir mokinių, kurie ugdymo įstaigose praleis didžiąją dienos dalį. Kad darželiuose ir mokyklose būtų jauku ne tik mokytis vaikams, bet ir dirbti pedagogams, įgyvendinant Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšomis finansuojamus projektus pagal priemonę „Viešosios paskirties pastatų renovavimą regioniniu lygiu” visoje Lietuvoje buvo atnaujinta daugiau nei 200 mokyklų ir 100 darželių. Tiek iš išorės, tiek iš vidaus pasikeitusios ugdymo įstaigos tapo gerokai šiltesnės, gražesnės ir jaukesnės jose dirbantiems ir besimokantiems.
Kad rudeniniai vėjai neprasiskverbtų pro mokyklų plyšius ar senus langus, o pastatas būtų gražus tiek išore, tiek vidumi, daugelyje ugdymo įstaigų ES lėšomis buvo pakeisti langai, apšiltinti stogai ir sienos, naujomis spalvomis nušvito koridoriai. Tapo maloniau dirbti mokytojams, auklėtojams, mokytis darželinukams ir moksleiviams, o tėvai džiaugiasi, kad jų vaikų mokymosi ir ugdymo aplinka yra pasirūpinta visapusiškai.
Vienas tokių projektų sėkmingai buvo įgyvendintas Utenoje. Apie įvykdytus darbus ir kaip jie pakeitė Utenos vaikų lopšelio – darželio ,,Saulutė” darbo aplinką pasakojo direktorė Zita Indriūnienė: „Mūsų lopšelis – darželis pastatytas dar 1972 metais. Iki renovacijos pastato būklė buvo išties apgailėtina. Tik 2009 metais Utenos rajono savivaldybės lėšomis buvo pakeisti visi įstaigos langai, po to atnaujintas ir apšiltintas stogas. Pasinaudojus ES struktūrinių fondų lėšomis 2012 metais pagaliau pavyko apšiltinti sienas. Po remonto darbų pasikeitė įstaigos fasadas, grupėse pasidarė šilta, jauku ir gera, nebeteka vanduo”.
Kaip vienus didžiausių privalumų ji galėjo įvardinti ne tik 30 proc. sumažėjusias sąskaitas už šildymą, bet ir pagerėjusį vaikų lankomumą.

Efektyvesnis šilumos tiekimas

Utenos regione buvo įvykdyta ir daugiau teigiamų pokyčių. Rekonstravus antžeminių šilumos tiekimo tinklų ruožus, senus, nusidėvėjusius vamzdynus pakeitus naujais regiono gyventojai gali nesibaiminti artėjančio šildymo sezono.
UAB „Utenos šilumos tinklai” įgyvendino projektą „Antžeminių šilumos tiekimo tinklų ruožų Aukštaičių g., Tauragnų g. ir šilumos tinklų ruožo nuo ŠK-28-4 iki buvusios boilerinės Nr. 8 Utenoje rekonstrukcija”. Jo metu buvo rekonstruoti seni šilumos tinklai Utenoje. Siekiant sumažinti šilumos nuostolius Utenos miesto šilumos tiekimo tinkluose bei užtikrinti patikimą jų eksploataciją ir patikimą šilumos tiekimą miesto vartotojams, seni vamzdynai buvo pakeisti naujais. Įgyvendinus projektą buvo užtikrintas patikimas ir kokybiškas šilumos tiekimas vartotojams bei modernizuota apie 5,33 km centralizuoto šilumos tiekimo tinklų, o šilumos perdavimo nuostoliai rekonstruotose atkarpose sumažėjo apie 61 proc. Dabar patikimiau ir efektyviau šiluma tiekiama daugiau kaip 9 tūkst. Utenos regiono gyventojų.
Bendra projekto vertė siekė daugiau kaip 2 mln. Lt. Iš jų daugiau nei 1 mln. Lt iš Europos regioninės plėtros fondo pagal LR Ūkio ministerijos administruojamą Ekonomikos  augimo veiksmų programos priemonę „Šilumos tiekimo sistemos modernizavimas ir plėtra” skyrė ES.

Viešosios paskirties pastatų renovavimas, šilumos trasų atnaujinimas mažina ne tik išlaidas, skirtas šildymo sąskaitoms apmokėti, bet ir gražina mūsų miestuose ir miesteliuose esančių pastatų išvaizdą ir kuria patogesnį gyvenimą Lietuvos žmonėms.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas