Grybų karalius girioje rado 1000 baravykų

Per pastarąsias savaites nusistovėjus lietingiems ir palyginti šiltiems orams miškuose ėmė masiškai dygti grybai, o grybautojai juos iš miško pradėjo tempti pilnais krepšiais. Anot vieno grybautojo, miške reikėtų šviesoforų, kurie reguliuotų eismą ne tik gatvėse, bet ir miškuose.

Uteniškis Balys sako išvažinėjęs ir išvaikščiojęs visus miškus: ir Šimonių girioje pabuvojęs, ir Minčioje grybų ieškojęs… Tačiau vietos, kurioje auga neįprastai daug šių miško gėrybių, vyriškis nenori išduoti. „Jų yra visur, tik reikia mokėti rasti”, – šypsosi baravykų prekiautojas Balys. Grybus, kuriuos švariai nuvalė, sudėjo į dėžutes ir atvežė į turgų, surinko Minčios miškuose.
„Renku kibirais, tačiau skaičiaus, kiek grybų surinkau, negaliu pasakyti. Neskaičiavau. Štai mano pažįstami grybautojai vienu metu pririnko 15 kibirų įvairių grybų. Man pasisekė mažiau, tačiau šiuos grybus, kuriuos šiandien atsivežiau į turgų, tikiuosi parduoti”, – „Utenos dienai” dėstė Balys, už dailių baravykų kilogramą prašantis 20 litų.
Iš Šimonių girios atvažiavęs Vytautas Šateika save pristato grybų karaliumi. „Taip prieš daugelį metų mane titulavo spauda”, – paaiškina grybautojas, atvykęs iš Kupiškio rajono. Šiuo metu jis atostogauja, tad su savo žmona pasiima krepšius ir eina grybauti. O toli keliauti nereikia, mat V. Šateika gyvena pačioje Šimonių girioje.
„Per vieną dieną su žmona pririnkome per 1000 baravykų. O juos suskaičiuoti buvo ypač paprasta: dešimtyje krepšių telpa iki 110 mažų baravykų”, – skaičiuoja vyriškis, kuris miško derlių veža parduoti į turgų.
Apie septynerius metus grybais prekiaujantis Vytautas sako turintis ir savus pirkėjus. Jį pažįstantys uteniškiai nesibijo pirkti grybų – jie sveiki ir nesukirmiję.
Voveraičių, pasak kupiškėno, yra mažai, jos nedygsta, tačiau miške tikrai netrūksta baravykų. Tačiau ir šie grybai tuoj turėtų nebedygti. „Jie auga maždaug dvi savaites ir baigiasi, o jų pakilimas vyksta tam tikrais ciklais. Štai nepaprastai daug baravykų pririnkau prieš 8 metus”, – paaiškina Vytautas. Jo teigimu, ir šiemet, baigiantis rugpjūčiui, gamtoje viskas labai gražiai sutapo: ir drėgmė, ir šiluma, todėl jie beveik nekirmija.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas