Ignalinos rajono ūkyje – naujas afrikinio kiaulių maro protrūkis

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad šalyje patvirtintas jau šeštasis afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejis kiaulių ūkyje. Naujausias ligos židinys nustatytas ūkyje, esančiame apie 1-1,5 km nuo Baltarusijos sienos.

Ignalinos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo pranešimą, kad kiaulių laikytojas, gyvenantis Naujojo Daugėliškio sen. (Ignalinos raj.), praėjusio šeštadienio ryte rado dvi nugaišusias kiaules, kitos dvi buvo vangios ir apatiškos. Iš viso ūkyje buvo auginamos 4 kiaulės.
Nedelsiant buvo atrinkti visų 4 kiaulių mėginiai, kuriuos ištyrus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, nustatyta, kad AKM virusu užsikrėtę visos ūkyje laikytos kiaulės. Nedelsiant buvo imtasi visų būtinų apsaugos priemonių ligos plitimui sustabdyti. Visų kiaulių gaišenos sudegintos, atlikta kiaulių laikymo patalpų ir teritorijos dezinfekcija.
Apie ligos židinį nustatytos naujos 3 ir 10 km apsaugos ir priežiūros zonos, imami visų šiose zonose auginamų kiaulių kraujo mėginiai. Nustatytoje 3 km apsaugos zonoje yra 4 laikytojai, kurie laiko 13 kiaulių, 10 km priežiūros zonoje – 6 laikytojai, laikantys 11 kiaulių.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai ragina kiaulių laikytojus, gyvenančius Ignalinos, Molėtų, Švenčionių, Utenos ir Zarasų rajonuose bei Visagino savivaldybės teritorijoje, įvertinti sudėtingą situaciją regione ir skersti laikomas kiaules, o jų mėsą naudoti maistui tik po laboratorinių AKM tyrimų.

VMVT inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas