Daugiabučio renovacija Utenoje: pagrindiniu prioritetu tapo geresnė gyvenimo kokybė

Dažniausiai būsto modernizacijai gyventojus pastūmėja noras mokėti mažesnės sąskaitas už šildymą, tačiau taip pat įvertinami ir kiti gyvenamojo namo atnaujinimo faktoriai – geresnė gyvenimo kokybė, didesnis komfortas namuose, išaugusi turto vertė bei CO2 išmetimo sumažinimas, kitaip tariant, prisidėjimas prie gamtos tausojimo. Reikia pripažinti, kad Taikos g. 5, Utenoje esančio daugiabučio gyventojų sprendimą renovuoti būstą ir nulėmė pastarieji veiksniai, mat šilumos kainos Utenos rajono savivaldybėje yra vienos mažiausių Lietuvoje.

„Lyginant su kitomis rajonų savivaldybėmis, Utenos gyventojams šiluma kainuoja mažiausiai, todėl mažesnės išlaidos šildymui nesuveikia kaip pagrindinis faktorius, kuris nulemia sprendimą renovuoti gyvenamąjį namą. Vis dėlto, tų paskatų atsiranda, modernizuotų daugiabučių gyventojai patvirtina atnaujinto būsto privalumus, apie tai pasikalba su kaimyninių namų gyventojais ir galima matyti, kad daugiabučių renovacija Utenoje pamažu įsibėgėja”, – pasakoja daugiabučius administruojančios įmonės direktorius Ignas Vaškelis.
Taikos g. 5 daugiabutis buvo įtrauktas į Utenos rajono savivaldybės Aukštakalnio kvartalo projektą, kurio, kaip ir kitų Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programų įgyvendinimo metu, yra atnaujinami ne pavieniai būstai, o jų grupės, kartu su daugiabučių infrastruktūra ir viešaisiais pastatais, todėl butų savininkams svarbesni pasirodė bendrai gyvenimo kokybei įtakos turintys renovacijos aspektai.
Pagrindinis motyvas – geresnė gyvenimo kokybė
Pasak pašnekovo, dažniausiai renovaciją Utenoje paskatina ne ekonominiai faktoriai, o geresnės gyvenimo kokybės poreikis.
„Būsto atnaujinimui gyventojams viena pagrindinių priežasčių tapo išaugęs komfortas namuose, saugumo jausmas, kuris yra sukuriamas modernizuotame kvartale ir apskritai – visai kito lygio gyvenimo kokybė. Džiugu, kad kompleksinė renovacija leidžia šį tikslą pasiekti – kartu su daugiabučio inžinerinėmis sistemomis, šio projekto metu buvo sutvarkytos viešosios erdvės ir vaikų žaidimų aikštelės, išplėsti praėjimo takai ir pravažiavimai. Šie darbai pakeičia ištisus kvartalus neatpažįstamai, o gyventojai greitai spėja tuo įsitikinti”, – sako I. Vaškelis.
1984 metų statybos daugiabutyje prieš tai nebuvo atlikti didesni renovacijos darbai, todėl gyventojai jau buvo spėję susidurti su seno namo trūkumais – nereguliuojamu mikroklimatu patalpose, dėl to atsirandančia drėgme.
Pasitelktos visapusiškos priemonės
I. Vaškelio teigimu, neverta pamiršti ir energinį efektyvumą didinančių priemonių, nes tai taip pat yra vienas kertinių renovacijos elementų. Prieš renovaciją šis Utenoje esantis daugiabutis priklausė E energinei naudingumo klasei ir sunaudojo 205,46 kWh/kv. m energijos, o po modernizacijos darbų pastato energinio naudingumo klasė šoktelėjo į B, o energijos sąnaudos sumažėjo dukart – dabar sunaudojama 105 kWh/kv. m energijos.
Daugiabutyje buvo įdiegtos visapusiškos energinį efektyvumą didinančios priemonės. Renovacijos metu modernizuotos ir būsto inžinerinės vidaus sistemos – automatizuota šildymo sistema, leisianti tolygiai paskirstyti reikalingą šilumos kiekį kiekvienam šildymo stovui, taip pat buvo įrengti termostatiniai ventiliai, kurių pagalba gyventojai patys gali reguliuoti ir užtikrinti pageidaujamą temperatūrą savo kambariuose.
„48 proc. siekiančius energijos sąnaudų sutaupymus padėjo pasiekti namui apšiltinti pasirinktas tinkuojamas fasadas, stogo bei balkonų apšiltinimas. Taip pat svarbios ir tokios priemonės kaip balkonų įstiklinimas ar senų langų keitimas į plastikinius – šiuo atveju maža dalis gyventojų turėjo naujus langus, todėl tai itin pagerino pastato energinį efektyvumą”, – sako daugiabučius administruojančios įmonės direktorius.
Metų renovacijos projekto rinkimai
Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto 2020 rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Susipažinti su visais kandidatais galima BETA „Facebook” puslapyje ir naujienų portale. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės kovo 31 d. naujienų portale, o laimėtojai bus paskelbti balandžio pradžioje. 

BETA inf.

   

                                              Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas