Šalyje paskelbtas karantinas paralyžiuoja ir Utenos gyvenimą

Nuo pirmadienio visoje šalyje paskelbtas karantinas – nuo kovo 16 iki 30 dienos bus siekiama visais įmanomais būdais pažaboti grėsmingą koronaviruso plitimą. Karantino paskelbimas ne tik Lietuvoje, bet ir Utenoje paralyžiavo parduotuvių, grožių salonų bei kitų įstaigų veiklą. Tačiau daugelis gamybos įstaigų dirba visu pajėgumu.

Pirmadienio rytą „Utenos dienos“ žurnalistai įsitikino: uteniškiai daugmaž laikosi visų draudimų. Tiesa, parduotuvėse netrūksta pirkėjų. Kai kurie kalbinti miesto gyventojai to nesureikšmina – juk virusas Utenoje dar neplinta, tad nėra ko panikuoti. Jie maisto prekių parduotuvėse perka būtiniausius maisto produktus, kai kuriais, mažiau gendančiais, pasirūpino anksčiau.

Nuo pirmadienio sustojo kultūros, laisvalaikio, sporto, kitų pramogų įstaigų darbas, atšaukiami visi turėję vykti renginiai, kai kurie restoranai, maitinimo įstaigos dar pirmadienį gamino maistą išsinešti, tačiau daugelis šios veiklos atsisakė dėl to, kad tai nuostolinga.
Veikla stojo ir statybinių prekių parduotuvėse. Ant didžiųjų centrų durų iškabinti plakatai skelbia, kad reikiamų prekių galima užsisakyti internetu, o jas atsiimti galima tiesiai iš prekybos centro sandėlių neturint jokio tiesioginio kontakto nei su pirkėjais, nei su darbuotojais.
Aplankę kelis maisto prekybos centrus, kuriuose verda, rodos, įprastas gyvenimas, užsukome į nedidelę įmonę, kurioje cheminiu būdu valomi drabužiai. Iškart po vidurdienio čia dar buvo galima atsiimti savo drabužius, tačiau jau popiet daugiausia medicinos įstaigų skalbinius valanti nedidelė įmonė gyventojams visiškai užvėrė duris.
Pro atskiras duris įeiti ir maisto davinius galintys pasiimti labdaros valgyklos klientai pirmadienį buvo kaip niekad aktyvūs. Mus pasitikusi šios valgyklos socialinė darbuotoja Angelė Mažeikienė suskaičiavo, kad pirmą šios savaitės dieną karštų pietų pasiimti atėjo daugiau kaip 100 uteniškių. „Viešojo maitinimo įstaigos savo klientų negali įsileisti vidun. Turime vienkartinių indų, į kuriuos dedame maistą. Duoną, riestainius dedame į maišelius. Į vidų įeina po vieną ar du. Taisyklės griežtai galioja visiems. Neįsileidžiame nė vieno žmogaus, jei jiems nenupurškiamos rankos dezinfekciniu skysčiu”, – sakė A. Mažeikienė. Ji pridūrė, kad valgytojai negali naudotis tualetais, išskyrus praustuves rankoms. Anksčiau jie valgykloje galėdavo ne tik pavalgyti ir pabendrauti, o dabar taisyklės galioja visiems vienodos – apsilankiusieji gali tik pasiimti maistą.
Į kai kurias įstaigas užeiti nepavyko. Apie tai, kad karantino metu pašaliniams asmenims lankytis draudžiama, skelbė ant durų pakabinti informaciniai skelbimai.
„Utenos trikotažas” žurnalistams taip pat neatvėrė durų. Telefonu susisiekėme su šios įstaigos personalo vadove Giedre Žeimiene. Ji tikino, kad viena didžiausių Utenos pramonės įmonių šiuo metu imasi maksimalių apsaugos priemonių, administracija ir kai kurie darbuotojai, jei yra galimybių, dirba namuose. Šiuo metu gamyba nestabdoma: anot jos, viskas vyksta pagal planą. „Visa bendruomenė susitelkusi, elgiasi atsakingai. Jeigu kas nors blogai pasijunta, iškart praneša. Susidūrėme ir su iššūkiais: uždarius ugdymo įstaigas darbuotojams, auginantiems mažamečius vaikus, sudaromos galimybės turėti daugiau pertraukų ir pakoreguoti darbo grafiką.”
Lietuvos paštas paskelbė, kad ši įstaiga, kaip ir kitos strategiškai svarbios institucijos, tęsia savo veiklą, tiesa, nuo kovo 16 iki 30 dienos taiko tam tikrus apribojimus. Klientai, norintys pasiimti ar išsiųsti pašto siuntas, į Utenos centrinį paštą gali užeiti tik po vieną. Kiti turi palaukti už lauko durų, kol bus pakviesti į vidų.
Šalies vaistinės dirba įprastu režimu: darbuotojai aprūpinti veido kaukėmis, vienkartinėmis pirštinėmis. Lietuvai pradėjus gyventi karantino ir saviizoliacijos režimu, vaistinių tinklas „Eurovaistinė” informavo, kad vaistinės dažniau dezinfekuojamos, atstumas nuo klientų žymimas STOP juosta, pradedamos įrengti stiklo pertvaros.

Tiek VšĮ Utenos ligoninės Konsultacijų poliklinikoje jau pradėtos teikti nuotolinės gydytojų specialistų konsultacijos (žr. 6 puslapyje), tiek Utenos pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) medikai taip pat pasirengę atsakyti į rūpimus pacientų klausimus telefonu. Tą patvirtino ir Utenos PSPC direktorius Edvinas Ašoklis, kuris pridūrė, kad uteniškiai sąmoningi ir laikosi karantino taisyklių. Štai pirmadienį prie šeimos gydytojų kabinetų durų nebebuvo žmonių antplūdžio, atėjo vos keli pacientai. „Į polikliniką reikia eiti tik tada, kai būklė yra labai sunki. Visi vizitai derinami su šeimos gydytojais iš anksto. Mūsų įstaigoje yra karantino zona, per kurią patenkantys pacientai yra filtruojami. Pas odontologus patekti gali taip pat tik tie, kuriems reikia skubios ir neatidėliotinos pagalbos teikiant gydymo paslaugas esant dantų skausmams, pūliniams, pakilus temperatūrai. Karantino metu uteniškiams iš namų išeiti nederėtų”, – akcentavo direktorius.
Kilus neaiškumų dėl savo sveikatos, anot medikų, pirmiausia reikia skambinti telefonu. Paskambinęs į registratūrą ar susisiekus su savo šeimos gydytoju kiekvienas pacientas gaus nurodymus, ką ir kaip daryti.

Vytauto Ridiko nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas