Teismas aplinkosaugininkams grąžins bylą dėl Utenos politiko sumedžiotos stumbrės

Panevėžio apylinkės teisme nagrinėta administracinė byla, kur administracinėn atsakomybėn traukiamas Utenos rajono savivaldybės tarybos narys Jonas Slapšinskas dėl medžioklę reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimo, kuomet turintis teisę medžioti asmuo (medžiotojas) sumedžioja neleistiną medžioti gyvūną.

Bylos duomenimis, aplinkosaugininkai nustatė, kad sausio 3 dieną Panevėžio rajone, Krekenavos–Naujamiesčio profesionalios medžioklės plotų vienete, sumedžiojo saugomos rūšies gyvūną – stumbro patelę.

Teismui baigus įrodymų tyrimą, Aplinkos apsaugos departamentas pateikė raštą, kad iki teismo tyrimas galimai buvo atliktas aplaidžiai, nebuvo surinkti visi išsamūs bylos duomenys, dėl ko galimai netinkamai paskaičiuota žala gamtai, bei galimai veika netinkamai teisiškai kvalifikuota.
Teismo posėdyje papildomai buvo pateikti duomenys, kad Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Panevėžio valdyba kreipėsi į Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Miškų ir ekologijos fakultetą su prašymu nustatyti, ar sausio 15 dieną Panevėžio rajone sugautas klajojantis stumbro jauniklis nėra galimai neteisėtai sumedžiotos stumbro patelės palikuonis. Taip pat teismui buvo pateikti duomenys, kad Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos kreipėsi į Panevėžio apygardos prokuratūrą dėl pareigūnų galimai netinkamai atliktų pareigų, atliekant tyrimą dėl neteisėtai sumedžiotos stumbro patelės.
„Įvertinus teismui pateiktų duomenų visumą, teismas daro išvadą, kad yra esminių įrodymų trūkumų, kurių negalima nustatyti (ištaisyti) teisme, ir kurie trukdo teismui priimti objektyvų ir teisingą sprendimą. Byloje nebuvo tirta ir vertinta ar galimai neteisėtais veiksmais nebuvo padaryta didelės žalos ypatingai saugomų rūšių laukinių gyvūnų apsaugos būklei. Taip pat nėra iki galo nustatyta žala gamtai, jos dydis. Nenustačius šių aplinkybių, negalima įvertinti atsakomybės rūšies (administracinė, baudžiamoji) atribojimo, veikos kvalifikavimo klausimo. Pati institucija surašiusi protokolą pripažino, kad tyrimas buvo atliktas nevisapusiškai ir neišsamiai”, – sakė bylą nagrinėjęs Panevėžio rūmų teisėjas Česlovas Kulikauskas.
Teismas nusprendė administracinio nusižengimo bylą grąžinti Aplinkos apsaugos departamentui prie Aplinkos ministerijos Panevėžio valdybai administracinio nusižengimo tyrimui atlikti.
Nutarimas per 20 kalendorinių dienų gali būti skundžiamas Panevėžio apygardos teismui.

Panevėžio apylinkės teismo ir laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas