Praėjusiais metais Utenoje renovuoti aštuoni daugiabučiai

Lietuvoje daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) mastai nelėtėja – 2019 m. šalyje atnaujinta daugiau kaip 300 daugiabučių, arba 9 tūkst. butų, o nuo 2013 m. atnaujinta daugiau kaip 2400 daugiabučių, arba 70 tūkst. butų. Didelį postūmį tam turėjo ir Utena, kurioje pernai buvo renovuoti aštuoni daugiabučiai.

„Džiugina, kad vis daugiau gyventojų nori renovuoti savo daugiabutį. Šią tendenciją išryškina ne tik kasmet didėjantis Agentūros gaunamų paraiškų kiekis, bet ir visuomenės nuomonės tyrimų rezultatai – 2019 m. pabaigoje „Spinter tyrimų” atlikta apklausa parodė, jog net 77 proc. Lietuvos gyventojų norėtų atnaujinti savo daugiabutį”, – pastebėjo Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą administruojančios Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta.

Vertinant 2019 metų rezultatus atskirose savivaldybėse, matyti, jog renovacijos procesai aktyviau vyko mažesnėse šalies savivaldybėse. Praėjusiais metais lydere tapo Zarasų rajono savivaldybė, kurioje atnaujinta 17 daugiabučių. Biržuose – 12, Jonavos ir Tauragės rajonų savivaldybėse – po 11, Utenoje – aštuoni daugiabučiai. Didžiuosiuose šalies miestuose daugiabučių renovacijos procesai praėjusiais metais vyko kiek lėčiau – Kaune atnaujinta 19 daugiabučių, Vilniuje – 15, Klaipėdoje – aštuoni.

Renovacija vis svarbesnė ir Europos Sąjungos mastu

Daugiabučių renovacija įgauna vis didesnę svarbą visoje Europos Sąjungoje (ES). Šiandien net 75 proc. Europos pastatų yra energetiškai neefektyvūs – jie sunaudoja 40 proc. visos energijos ir į atmosferą išleidžia 36 proc. šiluminį efektą visų sukeliančių dujų.
Mažinti šių pastatų sunaudojamus energijos kiekius parengta ES Pastatų energinio efektyvumo direktyva, kuri įsigalioja jau nuo šių metų pradžios. Susitarimu siekiama, kad didžioji dalis pastatų ne vėliau kaip iki 2050 m. taptų neutralūs anglies dioksido išmetimui ir ekonomiškai efektyviai pertvarkyti į beveik nulinės energijos, t. y. beveik nevartojančius energijos, pastatus.

Mažina sąskaitas už šildymą

Daugiau nei perpus sumažėjusias sąskaitas už šildymą – tai kas labai motyvuoja renovuoti daugiabučius. Priklausomai nuo investicijų į namo modernizavimą, renovuotas daugiabutis vidutiniškai sutaupo 50–60 proc. pastatui šildyti naudojamos energijos. Taip pat daugiabučio atnaujinimas prisideda prie geresnės gyvenimo kokybės ir didina būsto vertę, nes renovuotas būstas yra patrauklesnis nuomai ar įsigyti būstą planuojantiems žmonėms.
„Renovacijos mastai Lietuvoje leidžia kalbėti ne tik apie pagerėjusią daugiabučių namų butų savininkų gyventojų kokybę bei sumažėjusias sąskaitas už šildymą, bet ir apie didžiulį poveikį aplinkai bei tvaresnį energijos vartojimą miestuose”, – sakė BETA direktorius.
Šiuo metu galioja kvietimas teikti paraiškas renovuoti daugiabutį. Tiesa, norintiems gauti valstybės paramą kompleksiškai renovuoti daugiabutį liko mažiau nei mėnuo – iki sausio 31 d. pateikti paraiškas BETA regioniniuose padaliniuose.

   

                                                 Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas