Svarbi informacija rinkėjams: trečiadienį prasideda išankstinis balsavimas

Nuo trečiadienio prasideda išankstiniai savivaldos rinkimai. Rinkėjai, kurie dėl įvairių priežasčių kovo 3 d. negali atvykti ir balsuoti rinkimų apylinkėje, turi galimybę balsuoti iš anksto. Vasario 27–28 dienomis Utenos rajono savivaldybės administracijos Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus patalpose (įėjimas iš administracijos pastato dešinėje esančių šoninių durų) uteniškiai galės savo balsą atiduoti nuo 8 iki 20 val. Balsuojant iš anksto būtina turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir rinkėjo kortelę.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informavo, kad šių metų vyksiančiuose savivaldybių tarybų, Prezidento rinkimuose bei rinkimuose į Europos Parlamentą rinkėjų laukia naujovės. Siekiant užtikrinti skaidrumą rinkimuose ir kovoti su vis dar pasitaikančiais neteisėtais bandymais įtakoti rinkimų rezultatus, 2019 m. rinkimuose visai nebeliks užuolaidų balsavimo kabinose. Balsavimo kabinos turi būti įrengtos taip, kad rinkimų komisijų nariai ir stebėtojai galėtų matyti ar rinkėjas neatlieka neteisėtų veiksmų, tačiau užtikrinant slaptumą turi nesimatyti nei komisijos nariams nei kitoje kabinoje esantiems rinkėjams, kokias žymas biuletenyje rinkėjas atlieka.

Kadangi pasitaikydavo atvejų, kuomet sulankstytas rinkimų biuletenis, rinkėjui jį metant į skaidrią balsadėžę, atsilenkdavo ir esantys netoli asmenys galimai galėdavo pamatyti už ką rinkėjas balsavo, įsiklausius į rinkėjų nusiskundimus buvo pakeisti reikalavimai, taikomi balsadėžėms. Todėl buvo numatyta, kad nuo šiol balsadėžės turi tapti permatomomis, bet matinėmis. Turimos savivaldybių balsadėžės turės būti apklijuotos matine plėvele, kad nesimatytų jų turinio ir būtų išsaugotas rinkėjų balsavimo slaptumas. Kaip ir anksčiau, balsadėžės turės būti aiškiai matomoje vietoje, kad jas matytų rinkimų komisijos nariai ir stebėtojai.

Laikraščio „Utenos diena” ir VRK inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas