Pirmąjį vasario savaitgalį visi keliai ves į Sartus

Tradicinės respublikinės ristūnų žirgų lenktynės „Sartai 2019“ ir nacionalinį paveldą bei etnines vertybes propaguojanti žiemos šventė, kurią organizuoja Žemės ūkio ministerija kartu su Zarasų rajono savivaldybe, laikantis ilgamečių tradicijų Dusetose bus surengta pirmąjį antrojo mėnesio šeštadienį, vasario 2-ą.

Šią savaitę Žemės ūkio ministerijoje įvykusiame šios šventės organizacinio komiteto posėdyje, kurį vedė „Sartai 2019″ organizacinio komiteto pirmininkė, viceministrė Ausma Miškinienė, patvirtinta ne tik varžybų data, bet ir renginio nuostatai, aptarti kiti svarbūs pasirengimo šiai per kelis amžius gilias tradicijas įgijusiai žirginio sporto žiemos šventei klausimai.
Šiais metais ristūnų lenktynių ant Sartų hipodromo ledo programoje numatyta iki septynių pagrindinių važiavimų, vienas iš kurių – tarptautinis.
Nebus pažeista ir tradicija, kai visą žirginio sporto žiemos šventę Dusetose vainikuos ristūnų lenktynės dėl „Didžiojo žiemos prizo”, kurį tradiciškai steigia Žemės ūkio ministerija ir kuris bus įteiktas eikliausiojo ristūno važnyčiotojui.
Varžybų organizacinio komiteto narys, respublikinės lenktyninių žirgų lygos dalininkas Stasys Kėrys patikino, jog jau dabar atsiuntė paraiškas dalyvauti varžybose Dusetose per 50 ristūnų vadeliotojų, o norinčių dalyvauti skambučiai dar netyla.
Parodomojoje šventės programoje dalyvaus ir žemaitukų augintojai.
Tradicines ristūnų žirgų lenktynes „Sartai 2019″ ir nacionalinį paveldą bei etnines vertybes propaguojančią mugę vasario 2 dieną Dusetose surengti patikėta didelę tokių renginių patirtį sukaupusiai, jau visą dešimtmetį Sartų šventes rengiančiai VšĮ „Promo events”.
Nemaža darbų rengiantis „Sartų 2019″ šventei tenka ir rajono žmonėms.
„Tai vienas didžiausių ir atsakingiausių renginių mūsų rajone, todėl dar anksčiau subūrėme grupę išmanančių reikalą žmonių, kurie, neabejoju, padarys viską, kad kiekvienas atvykęs į Dusetas būtų pasitiktas ir išlydėtas kaip ilgai lauktas svečias”, – lenktynių spaudos centrui, viešųjų ryšių agentūrai „Visus Bonus” sakė Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas.
Pasak mero, šiai šventei itin aktyviai ruošiasi rajono ūkininkai, amatininkai ir nacionalinio paveldo puoselėtojai, kuriems, kaip šventės šeimininkams, suteikta teisė prekiauti nemokamai.
„Džiaugiuosi, kad „Sartai 2019″ šventės organizatoriai daug dėmesio skiria ne tik pamėgtoms ristūnų lenktynėms, bet ir tradicinėms mugėms, parodoms, koncertams ir kitoms priemonėms, populiarinančioms mūsų nacionalinį paveldą ir etnines vertybes”, – sakė organizacinio komiteto narys, Zarasų rajono savivaldybės Dusetų seniūnijos seniūnas Saulius Kėblys. – Šiemet Dusetoms sukanka lygiai 500 metų, ta proga jos paskelbtos mažąja kultūros sostine. Ši šventė bus viena turiningos miestelio pusės tūkstančio metų paminėjimo programos dalių.
S. Kėblys patikino, jog „Sartų 2019″ žiemos šventė nesibaigs sulyg paskutiniuoju bėgimu. Šeštadienio pavakarę Dusetos pakvies į parodą, skirtą žirginiam sportui, kultūros namuose rengiamas šventę vainikuosiantis koncertas.

Visiems atvykusiems į žirgų žiemos sporto šventę Dusetose gerą nuotaiką garantuoja ir sumanūs renginio vedėjai – žodžio kišenėje neieškanti TV laidų vedėja Zita Kelmickaitė ir žirginio sporto specialistas Juozas Barisevičius, daug metų komentavęs šias lenktynes.
Lenktynės žiūrovams – nemokamos.
Žirgų lenktynės Dusetose, šalia legendomis apipinto Sartų ežero, o anksčiau – ir ant jo ledo, pradėtos rengti XVIII amžiuje. Tai vienas seniausių masinių renginių šalyje, kasmet pritraukiantis kelias dešimtis tūkstančių žiūrovų.
Kai kurie išlikę šaltiniai byloja, kad šiemetinės žirgų lenktynės kaip organizuojamas, ne stichiškas renginys Dusetose bus jau 221-osios, o oficialios – 111-osios.
Respublikinėmis jos paskelbtos 1955 metais.

„Visus Bonus” inf., Algimanto Brazaičio ir Vytauto Pilkausko nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas