„Kartu už Utenos kraštą“ rinkimų komitetas patvirtino savo kandidatus artėjantiems savivaldos rinkimams

Spalio mėnesį pirmą kartą Utenos politinėje istorijoje įkurto rinkimų komiteto nariai šiomis dienomis rinkosi į visuotinį susirinkimą, kuriame ne tik diskutavo apie Utenos rajono ateitį, bet ir iškėlė savo kandidatus 2019 m. kovo 3 dieną vyksiantiems savivaldos rinkimams.

Kandidatu į Utenos rajono savivaldybės merus buvo iškeltas antrą kadenciją einantis savivaldybės tarybos nario pareigas Marijus Kaukėnas. Kandidatas į merus susirinkusiam dideliam būriui bendražygių pasisakė, kad beveik per aštuonerius metus, kiek yra uteniškių išrinktas į Utenos rajono savivaldybės tarybą, visuomet stengėsi dirbti aktyviai ir atsakingai. Per visą laiką nėra ne tik praleidęs nė vieno savivaldybės tarybos posėdžio, bet ir niekada neatsisakydavo dirbti savivaldos srityse, kur tik buvo sudaroma galimybė tą daryti. Nuolat asmeniniame internetiniame puslapyje ar esant galimybei vietinėje spaudoje uteniškiams pateikinėjo savo veiklos ataskaitas, politines apžvalgas, viešindavo apie Utenos rajoną informaciją, kuri paprastai ne visa ir ne visada pasiekdavo rajono gyventojus. Naudodamasis socialiniais tinklais palaikė nuolatinį ryšį su kiekvienu Utenos rajono gyventoju, tiesiogiai norinčiu paklausti, pasiteirauti ar šiaip padiskutuoti. Tiek įvairiuose susitikimuose, tiek savo biure nuolat sprendė įvairiausius Utenos rajono gyventojų klausimus, nusiskundimus ar problemas.
Taip pat Marijus Kaukėnas konstatavo, kad šiandien norint pasiekti palankių pokyčių Utenos krašte nebeužtenka būti aktyviam ir atsakingam politikui, nes tam reikia didesnių politinių įrankių ir galių. Negalima teigti, kad Lietuvoje eilinis savivaldybės tarybos narys neturi galių daryti pokyčius, tačiau šios galios konkrečiai Utenos rajono savivaldoje yra labai ribotos. Ir tie ribojimai atsiranda ne tik dėl įstatymų ar teisės aktų spragų, bet ir dažnai todėl, kad beveik du dešimtmečius rajoną valdanti valdžia netoleruoja jokių kitų nuomonių, išskyrus savo. Nepritariantys ar abejojantys rajono vadovų sprendimais politikai be jokių skrupulų eliminuojami iš visų politinių pareigų (stebėtojų tarybos, komisijos, darbo grupės ir kt.). Ką reiškia faktas, kad per aštuonerius metus Utenos rajono savivaldybės meras nė karto nebandė susodinti įvairių frakcijų vadovų prie vieno stalo dialogui ar pasitarimui, kas yra įprasta daugelyje Lietuvos savivaldybių. Juk uteniškiai nori, jog visi politikai dirbtų drauge jų labui, o ne kovotų tarp savęs. Todėl neabejotinai Utenos kraštui reikia vadovo, bet ne valdovo. Vadovo, kuris norėtų ir sugebėtų telkti įvairius politikus bendram darbui. Ieškotų ne sau ir savo aplinkai priimtiniausių, bet visam Utenos kraštui geriausių sprendimų, kurių naudą galėtų pajausti kiekvienas rajono gyventojas.
Patvirtinus kandidatą į merus susirinkusiems rinkimų komiteto nariams buvo pristatytas beveik pusšimčio kandidatų į savivaldybės tarybos narius sąrašas. Greta šį sąrašą vedančio Marijaus Kaukėno išsirikiavo gerai Utenos krašto gyventojams žinomi Utenos pirminės sveikatos priežiūros centro ir Utenos ligoninės gydytojai, verslininkai, jaunimo politikos formuotojai, savivaldybės tarybos nariai, kurių pirmajame dešimtuke penki. Tai – Daiva Pečionė, Robertas Miliauskas, Arvydas Paleckis, Gediminas Griškevičius, Darius Pakajavas, Nerijus Stasiulionis, Kasparas Mociūnas, Paulius Šinkūnas, Jūrijus Blakunovas ir didelis būrys kitų, savo srityse žinomų Utenos rajono gyventojų. Tenka pasidžiaugti, jog minėti politikai neturi jokių asmeninių interesų Utenos rajono savivaldoje, nes kiekvienas eina savo tiesiogines pareigas. Todėl politikai, būdami nepriklausomi nuo kitų valios, sprendimus galės priimti vedini vienintelio – visuotinio – rajono gyventojų intereso.
Savivaldybės tarybos narys Nerijus Stasiulionis susirinkusiems kolegoms pateikė daugybę pavyzdžių, kodėl Utenos rajono savivaldai reikia pokyčių. Tai ne tik stringantis investicijų pritraukimas, pavirtęs politikų „laisvalaikio” kelionėmis po tolimas šalis. Tai ir efektyviai neišnaudojamas savivaldos turtas ar jos veiklai nereikalingi žemės sklypai. Neretai išbrangę ir nepamatuoti projektai, kurie kelia abejonių ne tik politikams, bet ir visuomenei. Atsakingesnis požiūris į šias sritis galėtų ne tik atnešti gerokai daugiau lėšų savivaldos biudžetui, bet ir paskatintų verslo plėtrą Utenos rajone. Kolegos pastebėjimams antrino ir kitas savivaldybės tarybos narys Robertas Miliauskas, kuris būdamas ekonomikos komiteto nariu pastebėjo, kad per šimtą milijonų eurų Europos Sąjungos lėšų įsisavinusi Utenos rajono savivaldybė, skirtingai nuo mažesnių kaimyninių rajonų, nesukūrė nieko, kas paskatintų kurtis naujas darbo vietas, patrauklias turistams erdves, pramogas ar duotų kokią nors kitą ekonominę grąžą. Vien ką reiškia faktas, jog tuo metu, kai kituose miestuose kuriasi naujos gamyklos, Utenos rajono savivaldybėje 2018 metais neįvyko nė vienas investicijų komisijos posėdis.
Susirinkime taip pat buvo aptartos ir įsisenėjusios problemos savivaldos sveikatos sektoriuje, miesto gatvių, šaligatvių, įvažiavimų į kiemus, rajono vietinių kelių būklės klausimai, švietimo ir kultūros sričių aktualijos bei kiekvienam rajono gyventojui svarbios problemos, kurios šiandien niekaip nesulaukia savo eilės. Mokesčių mokėtojų sąskaita prieš artėjančius rinkimus valdžios dovanojami priedai prie atlyginimų, įvairios paramos, padėkos ir apdovanojimai, nemokami koncertai ir kiti pamaloninimai ilgamečių problemų tikrai neišspręs, tai tik leis jas laikinai pamiršti.
Vienbalsiai patvirtinus kandidatų į savivaldybės tarybos sąrašą susirinkę politikai pasijuokė iš skleidžiamo mito, kad daug įvairių politikų subūręs rinkimų komitetas patekimo į savivaldos valdžią atveju imtųsi atleidinėti specialistus, tarnautojus ar kitus savivaldybės administracijos bei jai pavaldžių įmonių ir įstaigų darbuotojus. Juk reikėtų būti visiškai kvailiems ir neatsakingiems politikams, kad būtų griaunama veikianti savivalda, skleidžiama sumaištis ir panika tarp tūkstančių savivaldai pavaldžių biudžetininkų ir kitų darbuotojų, kurių kasdienis darbas užtikrina visų rajono įstaigų ir įmonių sklandų veikimą. Akivaizdu, kad tokie mitai kuriami tam, kad įbaugintų ir nuteiktų žmones prieš galimus gerus pokyčius. Jei kas ir turėtų nerimauti dėl tokių niekuo nepagrįstų gandų, tai tik tie, kurie juos kuria ir pastaruosius du dešimtmečius patys taip elgiasi.
Nors Lietuvoje šiuo metu yra sukurta beveik 100 rinkimų komitetų,vienijančių aktyvius miestų ir rajonų gyventojus, Utenoje sukurtas vos vienas. Tai vėlgi ilgametės valdžios politinės monopolijos pasekmė. Todėl neabejingus Utenos krašto ateičiai rajono gyventojus kviečiame prisijungti ir prisidėti savo veikla prie naujos politinės jėgos Utenoje, prie pokyčių, kurių mūsų mylimam miestui reikia. Telefonas pasiteirauti 8 686 92 693.

Politinė reklama. Apmokėta iš rinkimų komiteto „Kartu už Utenos kraštą” rinkimų sąskaitos. Užsk. Nr. U01/1218

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas