M. Lukšienės premijos laureatu tapo mokytojas iš Vilniaus

Švietimo ir mokslo ministerijoje antradienį išrinktas ir paskelbtas švietimo reformos pradininkės, mokslininkės, literatūrologės Meilės Lukšienės premijos laureatas. Juo tapo Vilniaus Užupio gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytojas, Vilniaus universiteto doktorantas ir dėstytojas trisdešimtmetis Alius Avčininkas.

„Šiemet visi kandidatai labai stiprūs. Atrankos komisijai teko nelengvas darbas. Diskusija buvo labai karšta. Juodas dūmas kilo keletą kartų, kol paskelbėme nugalėtoją”, – sakė komisijos pirmininkas, švietimo ir mokslo viceministras Gražvydas Kazakevičius.

Alius Avčininkas, kilęs iš Kėdainių rajono, Kėdainių Šviesiosios gimnazijos ir Vilniaus universiteto auklėtinis, į mokyklą atėjo per programą „Renkuosi mokyti”.
Jau pirmaisiais darbo metais subūrė mokinių grupę ir pastatė spektaklį pagal F. Dostojevskio ir S. Beketo kūrinius, gimnazijoje atgaivino tautosakos tradiciją.  Dalyvauja nacionaliniuose ir tarptautiniuose projektuose, šių metų pavasarį su mokiniais žygiavo po Kėdainių krašto apylinkes tautinės raštijos keliais. Dvejus metus iš eilės buvo atrinktas vykti į Tarptautinį mokytojų forumą. A. Avčininkas prisidėjo rengiant literatūros vadovėlius, metodinę literatūros medžiagą abiturientams. Jis taip pat yra valstybinių brandos egzaminų vertintojas.
Kandidatų į Meilės Lukšienės premiją atrankoje jis dalyvavo antrą kartą.
„Kai atrankos komisija pabaigoje pasiūlė visiems pasakyti vieną žodį, ištariau: „Mokytoja Danutė”. Ji – mano kelrodis. Kai aplankiau ją ligoninėje, ji pasakė: „Linkiu tau meilės, nes meilė taurina žmogų, padeda nuveikti visus darbus”. Tai jos nuopelnas, įvertinimas jai ir visiems mokytojams”, – sakė apdovanotas mokytojas.
Anot A. Avčininko, kiekvienas mokytojas turėtų eiti pakelta galva, nes tai prestižinė profesija. „Švietimas yra pagrindinė interesų sritis ir pagrindinis veiklos baras, kuriame norėčiau dar padaryti daug. Vienas iš pagrindinių tikslų – kelti mokytojo savivertę, formuoti palankų ugdytojo įvaizdį visuomenėje, skatinti jau esančių ir būsimų pedagogų lavėjimą. Didelė svajonė – įkurti mokyklą, kurios koncepcija būtų paremta tarptautine inovatyvia praktika”, – yra rašęs jaunas mokytojas.
Premija laureatui bus iškilmingai įteikta spalio 3 d. 18 val. Kauno „Žalgirio” arenoje per koncertą, skirtą Tarptautinei mokytojų dienos progai. Premijos dydis – 4560 Eur. Ji skiriama kiekvienais metais.
Į Meilės Lukšienės premiją šiemet pretendavo 21 jaunas mokytojas: 10 vyrų ir 11 moterų. Jauniausiam yra 24 m., vyriausiam – 35 m. Kandidatūros pateiktos iš Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Kauno, Alytaus, Kretingos, Varėnos rajonų įvairių mokyklų.
Apie premiją. Premiją pedagogams, ne vyresniems nei 35 m., Švietimo ir mokslo ministerija įsteigė 2010 m. Ji skiriama už demokratiškumo, bendruomeniškumo, pilietiškumo, tautiškumo, humanizmo ir kūrybiškumo idėjų įgyvendinimą ir sklaidą. Premija siekiama įprasminti daktarės M. Lukšienės atminimą ir skatinti jaunus pedagogus aktyviai įsitraukti į švietimo plėtotės darbus. Premijos laureatas įsipareigoja tęsti ir plėtoti Meilės Lukšienės idėjas ir dalyvauti pažangiausių mokytojų sambūryje.
Šiuo metu yra aštuoni Meilės Lukšienės premijos laureatai.
Apie dr. Meilę Lukšienę. Švietimo reformos pradininkė, mokslininkė, literatūrologė Meilė Lukšienė, visų vadinta Mokytoja, padėjo stiprų pagrindą atkurtos Lietuvos valstybės švietimui. 1988 m. mokslininkės vadovaujamos darbo grupės suformulavo pagrindinius Lietuvos švietimo reformos tikslus, sukūrė naują švietimo viziją, kuri ir tapo pagrindu valstybės švietimo reformos uždaviniams įgyvendinti.

Švietimo ir mokslo ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas