Trileris – penkiasdešimt renovacijos atspalvių – tęsiasi

Lietuvoje – pats daugiabučių namų atnaujinimo darbymetis, paskelbtas ir naujas pirkimas, tačiau po tokių įvykių Utenoje gyventojų suinteresuotumas daugiabučių modernizavimu ir renovacija turėtų blėsti. Niekas nebenorės rizikuoti. Todėl Utenos valdžia turėtų rimtai susimąstyti, ką daryti, kad panašūs dalykai nesikartotų. Didelė atsakomybė tenka ir šiuos objektus administruojančiam Utenos butų ūkiui.

Procesas tebestringa
„Utenos diena“ jau rašė, kad Utenoje renovacijos procesas smarkiai stringa ir, kaip prieš kurį laiką informavo UAB Utenos butų ūkio direktoriaus pavaduotojas Bronius Šaukeckas, dėl darbų vilkinimo jau nutraukta sutartis su UAB „Magirnis“ dėl trijų daugiabučių – Taikos g. 29 ir 35, Aušros g. 95 – modernizavimo. Dėl to sunerimę Utenos rajono savivaldybės administracijos ir Utenos butų ūkio vadovai rugpjūčio 23 dieną sušaukė susirinkimą prie Taikos gatvės 73 numeriu pažymėto daugiabučio, norėdami nuslopinti nerimą ir užsitikrinti, kad sutarties su šiuo rangovu, dirbančiu dar trijuose objektuose Utenoje, nutraukti nereikės, darbai vyks, o renovacija anksčiau ar vėliau bus baigta. Buvo konstatuota, kad šio rangovo įsipareigotuose atnaujinti namuose Taikos gatvėje Nr. 5 ir Nr. 53 darbai vyksta lėtai, tačiau blogiausia situacija 73 numeriu pažymėtame name. Čia jau keli mėnesiai nedirba nė vienas statybininkas, o gyventojai dėl išardytų balkonų ar neatsidarančių balkono durų turėjo kęsti tuometinį vasaros karštį bei kitus nepatogumus.

Užsakovas neturi poveikio priemonių
Tuo metu Utenos butų ūkio vadovai direktorius Ignas Vaškelis ir B. Šaukeckas „Utenos dienos“ paklausti, kaip, jų nuomone, statybos darbai šiame daugiabutyje galėtų pajudėti iš mirties taško, tik gūžčiojo pečiais ir sakė, kad reikia palaukti, ką pasakys rangovas bendrovė „Magirnis”. Visgi B. Šaukeckas pridūrė, kad ne tik šis daugiabutis, bet ir kiti du šio rangovo tvarkomi namai Taikos gatvėje, t. y. 5 ir 53, vis dar nebaigti ir gyventojai maitinami vien pažadais. Anot direktoriaus pavaduotojo, rangovai yra spaudžiami atlikti darbus, bet realių veiksmų nesimato, žadama pradėti po savaitės, vėliau po dviejų ir t. t. B. Šaukeckas atskleidė, jog rangovas teisinasi ir skundžiasi dėl per didelių jiems keliamų reikalavimų, bet paprašyti įvardyti nors vieną nepagrįstą reikalavimą dėl kokybės nieko negali atsakyti.

Veiksmų planas buvo aiškus
Tą patį ketvirtadienį (rugpjūčio 23 d.) rajono savivaldybės administracijos direktorius Jonas Slapšinskas konstatavo, kad papulta į rimtą bėdą, ir žadėjo su tam tikromis instancijomis ją spręsti. Tuo metu girdint ir „Utenos dienos” žurnalistams, ir šio namo gyventojams buvo sutarta, kad į savivaldybę jau pirmadienį atvyks rangovo „Magirnis” vadovai ir bus tariamasi, kaip spręsti problemą. Tai visiems girdint žadėjo rangovo „Magirnis” statybos direktorius Donatas Daukas. Rugpjūčio 30 d. (kitą ketvirtadienį – aut. past.) direktoriaus J. Slapšinsko paklausus, kokia situacija šiame objekte ir ar pavyko sutarti, jis pasidžiaugė, kad name dirba santechnikai, kurie tvarko šilumos vamzdynus ir radiatorius. Tačiau, anot jo, žadėtieji vadovai į savivaldybę nebuvo atvykę, o jis pats kalbėjo tik telefonu.

Rugpjūčio 23 d. direktorius žadėjo, kad bus pajungtos visos reikiamos institucijos: Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, LR prokuratūra, Valstybinė darbo inspekcija ir kt. Tada susirinkime direktorius tvirtino, kad yra dvi išeitys – priversti rangovą vykdyti prisiimtus įsipareigojimus arba nutraukti su juo sutartį, kaip jau buvo padaryta su jo renovuojamais kitais Taikos ir Aušros gatvių namais. Tada savivaldybės administracijos vadovas ramino namo gyventojus, kad, jei visgi prireiks nutraukti sutartį, atnaujinimo darbų kainos skirtumas kris ne ant gyventojų pečių – visus nuostolius turės padengti buvęs rangovas arba draudimas. Savo pavaldiniams įsakė skelbimų lentoje pakabinti jo mobiliojo telefono numerį, kad gyventojai ir naktį galėtų jam skambinti ir informuoti. Telefono numeris tikrai yra, bet situacija iš mirties taško nejuda.

Dirbo tik du santechnikai
Kas nutiko po šių pažadų ir darbų? „Utenos dienai” kelintą kartą besidomint šia kurioziška situacija ir pasikalbėjus su gyventojais dar kartą, paaiškėjo fiktyvus ir atmestinas „Magirnio” vadovų požiūris į namo renovaciją. Gyventojai po susirinkimo kiek nurimo – atvykę statybininkai užkalė balkonų duris, pastatė pastolius, užtiesė juos apsaugine plėvele ir… dingo. Dingo iki šio penktadienio (rugsėjo 14 d.), nors, anot gyventojų, dar kelias dienas jie kažką darė ant stogo. „Mes nežinome, ar jie ten ką nors baigė ir kada vėl pasirodys”, – „Utenos dienai” piktinosi namo gyventojos.

Santechnikai, anot jų, darbų taip pat nebaigė, nors dirbo labai stropiai. „Metę darbus Jonavoje, tik du santechnikai kurį laiką dirbo mūsų name, bet jau visa savaitė jų nesimato. Matyt, nuvyko užbaigti darbų į Jonavą, nes tie du vyrai ir ten darbų nebaigė. Todėl ir stovi mūsų baldai vidury kambarių, nes santechnikai žadėjo ateiti. Gyvename kaip karo sąlygomis”, – piktinosi tokiu atsainiu rangovų požiūriu damos.

Moterys, paklaustos, kodėl, jų manymu, taip su jais elgiamasi, buvo labai kategoriškos ir tvirtino, kad ši bendrovė yra dukterinė „Megrame” įmonė, o ta, matyt, turi labai gerą užnugarį, kad nieko nebijo. „Mums patarė kreiptis į teismą, matyt, artimiausiu laiku reikės taip ir padaryti”, – atsisveikinant sakė moterys.

Autoriaus nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas