Renovuojamo daugiabučio spalva – miesto įvaizdžio dalis

Vis daugiau pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą (toliau – Programa) renovuojant daugiabučius miesto kvartalai spalvinasi naujomis, šviežiomis spalvomis. Kad neiškristų iš konteksto, spalvas parenka ne tik inžinieriai, rengiantys techninį projektą, jos derinamos ir su miesto įvaizdžiu. Taigi, projektų rengėjai ir renovacijos proceso administratoriai bendradarbiauja ir su savivaldybių atstovais, o spalvinė gama numatoma ilgalaikiuose strateginiuose miesto įvaizdžio planuose.

Gražiai bendradarbiauja

Daugiabučių renovaciją Utenoje administruojančios bendrovės Utenos butų ūkio direktoriaus pavaduotojas Bronius Šaukeckas sakė, jog galimas spalvines gamas pasiūlo projektuotojai, paskui jos pateikiamos butų savininkams, kurie išsirenka jiems priimtiniausią variantą. Kaip aiškino B. Šaukeckas, paskui Utenos rajono savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus darbuotojai (šiuo metu Utenos rajono savivaldybė vyriausiojo architekto neturi) parenka atspalvius, pagal kuriuos daromi realūs pavyzdžiai, statomi šalia namo, ir galutinai suderinamos spalvos, kuriomis bus dažomas namo fasadas.

„Savivaldybės administracijos darbuotojas kiekvieną savaitę dalyvauja pasitarimuose, važiuojame į objektus, tikriname kokybę ir visus kitus dalykus, susijusius su renovacija. Tikriname, kokie darbai ir kokie jų kiekiai aktuojami, nustatome, kiek darbų padaryta, ir savivaldybės administracijos atstovai pasirašo ant atliktų darbų aktų, nes yra už tai atsakingi”, – aiškino direktoriaus pavaduotojas ir pridūrė, jog prireikus visada sulaukia patarimų ir pagalbos iš bet kurio savivaldybės administracijos darbuotojo, todėl vyksta geranoriškas bendradarbiavimas.

Kvartalai – skirtingi
Utenos rajono savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus specialistas Vytautas Nakas dėstė, jog, pavyzdžiui, Aukštakalnio kvartalui savivaldybės architektas yra numatęs viziją, kaip jis turėtų atrodyti, todėl ir renovuojamų namų fasado ar balkonų spalvos, kai rengiamas techninis projektas kiekvienam daugiabučiui, parenkamos pagal šią idėją. Galutinį sprendimą, anot jo, priima savivaldybės architektas, bet savo nuomonę gali pareikšti ir daugiabučių namų savininkai.

Kiekvienas miesto mikrorajonas, pasak V. Nako, turi savo spalvinį sprendimą, pavyzdžiui, atnaujinamų daugiabučių ir fasadai, ir balkonai Vyturių kvartale spalvinami vienspalviais tonais, o Aukštakalnio mikrorajonas išsiskiria tuo, jog fasadas yra vienspalvis, o balkonas dažomas pereinančiomis spalvomis (balkono apačioje – tamsiau, viršuje – šviesiau). Specialistas pripažino, kad Dauniškio mikrorajonas kol kas šiuo atžvilgiu vientisumu nepasižymi, bet pastebėjo, jog ir čia rengiamasi laikytis bendros vizijos ir ateityje spalvų pasirinkimo galimybes riboti derinant su miesto ir atskiro kvartalo įvaizdžiu.

Autoriaus nuotr.

 

 

Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas