Vyriausybė pritarė mokytojų etatinio darbo apmokėjimo startui

Nuo ateinančių mokslo metų atlyginimai mokytojams bus pradėti skaičiuoti, kaip ir daugumai dirbančiųjų: už etatą, nebe už atskiras valandas. Tai leis mokytojams atlyginti už visus mokyklos bendruomenei atliekamus darbus, ne tik pamokas ir su jomis susijusią veiklą.

Vyriausybė šiandien pritarė Švietimo ir mokslo ministerijos pateiktam siūlymui įteisinti mokytojų etatinį darbo apmokėjimą ir teiks Seimui tvirtinti įstatymų pataisas.

Etatinio modelį rengė darbo grupė, kurioje dirbo ir mokytojų profesinių sąjungų atstovai.

„Manau, kad naujas mokytojų darbo užmokesčio modelis užtikrins didesnį socialinį saugumą, profesinį mokytojų augimą ir profesijos patrauklumą. Vidutiniškai mokytojų atlyginimai didės apie 200 eurų, ši sistema pagerins ugdymo kokybę, sukurs palankų startą jauniems mokytojams. Esu tikras, kad šiandien priėmėme labai svarbų sprendimą, kuris buvo įrašytas esminių Vyriausybės  darbų sąraše”, – sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Bus sudarytos geresnės darbo pradžios galimybės jauniems mokytojams –  įvestas pradedančiojo mokytojo etatas. Tikimasi, kad etatinė  apmokėjimo sistema sudarys sąlygas geresnei ugdymo kokybei: mokytojai daugiau laiko galės skirti darbui su mokiniais ne tik pamokų metu, darbui su tėvais, pasirengimui pamokoms ir kitoms veikloms.

Mokytojų etatus sudarys 1512 metinių valandų. Iš jų kontaktinei veiklai – pamokoms, konsultacijoms, būrelių vedimui ir pan. – galima bus skirti iki 1008 val. per metus, pradedantiesiems  mokytojams –  iki 756 val. per metus. Kitas laikas skiriamas nekontaktinėms valandoms – su pamokomis susijusioms veikloms, ir papildomoms veikloms mokyklos bendruomenei, pavyzdžiui,  darbui su mokyklos socialiniais partneriais, vadovavimui klasei, vadovavimui studentų pedagoginei praktikai ir pan.

Etatai mokyklose bus planuojami ne tik pagal dalykus ir ugdymo programas, bet ir pagal mokytojų kompetencijas. Aukštesnės kvalifikacijos mokytojai dirbs labiau jų kompetencijas atitinkantį darbą: daugiau laiko jų etate turėtų sudaryti metodinė veikla, pagalba pradedantiems mokytojams. Jauni mokytojai galės vesti mažiau pamokų nei daugiau darbo patirties turintys kolegos, o daugiau laiko skirti profesiniam tobulėjimui, patirties perėmimui ir įsiliejimui į naują profesiją.

Etatinis darbo užmokestis bus taikomas visiems valstybinių ir savivaldybių bendrojo ugdymo mokyklų, taip pat profesinių mokyklų ir neformaliojo švietimo mokytojams, ir pradedamas įvesti nuo 2018 m. rugsėjo 1 d.

Nauja užmokesčio sistema bus įvedama dviem etapais. Valandoms už papildomus darbus atlyginti nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. iš valstybės biudžeto skiriama 17, 4 mln. Eur.

Etatinio darbo apmokėjimo modelis bus baigtas diegti 2019 m. rugsėjo 1 d. Vidutinis mokytojo darbo užmokestis padidės apie 20 proc. – sieks daugiau nei 1000 Eur. Iš viso naujam mokytojų darbo užmokesčio modeliui įvesti iš valstybės biudžeto bus skirta 95 mln. eurų.

Švietimo ir mokslo min isterijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas