Ugniagesiai pataria būti atsargiems

Šią savaitę gaisruose žuvo keturi žmonės, iš jų du vaikai. Šiemet ugnis nusinešė jau 43 žmonių gyvybes. Pirmadienį Kaune žuvo du vieni namuose palikti mažamečiai vaikai. Gaisras kilo dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų. Trečiadienį į Molėtų rajono Kužų kaimą atvykę ugniagesiai pamatė ne tik 20 ha plote degančią žolę, bet ir baigiantį degti namą. Sudegusio namo viduje rasti namo savininko, gimusio 1942 m., palaikai. Tikėtina, kad namas užsidegė nuo padegtos žolės. Ketvirtadienį Kelmės rajone, Pagių kaime, lovoje rastas apdegęs 1976 m. gimusio vyro kūnas. Gaisro priežastis – neatsargus rūkymas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena, kad poilsio ir švenčių dienomis itin padaugėja gaisrų ir kitų nelaimių. Ugniagesiai gelbėtojai prašo gyventojų atsargiai elgtis su ugnimi, nerūkyti lovoje, nepalikti be priežiūros mažamečių vaikų. Prieš išvykstant iš namų, nepamiršti išjungti iš elektros tinklo buitinių prietaisų, patikrinti, ar išjungtos dujos. Kad būtų išvengta žūčių gaisruose, būtina įsigyti autonominį dūmų detektorių. Jo šaižus garsas prižadins naktį ir išgelbės gyvybę.

Šiemet ugniagesiai gelbėtojai jau per 700 kartų vyko gesinti ir degančios žolės. Šių gaisrų metu išdegė beveik 600 ha atvirų teritorijų. Neseniai Vilniaus rajone, Sudervės seniūnijoje, Klevinų kaime, įtariama, dėl padegtos žolės supleškėjo keliems savininkams priklausantis medinis gyvenamasis namas, garažas, ūkinis pastatas ir du automobiliai, dar vienas automobilis apdegė. Išdegė apie 50 arų žolės.

Ugniagesiai primena, kad už žolės deginimą gresia administracinė atsakomybė. Už ražienų, nenupjautų ir nesugrėbtų  žolių, nendrių, javų ir kitų žemės ūkio kultūrų deginimą gali būti skiriama nuo 50 iki 300 eurų bauda, o įmonių vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 120 iki 350 eurų. Dar didesnės baudos gresia už durpynų ir durpingų pievų deginimą. Pažeidėjams taip pat gali tekti atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri kartais siekia ne vieną šimtą eurų.

Pastebėję degančią žolę, pasistenkite patys ją užgesinti, nelaukdami kol liepsna išplis į didesnius plotus. Liepsnojančią žolę nedideliame plote lengvai galima užgesinti patiems, užplakant liepsną medžių šakomis bei užtrypiant ją kojomis. Tokius gaisrus taip pat galima gesinti vandeniu arba smėliu. Ugnies apimtus plotus rekomenduojama apkasti grioveliais, kad liepsna neišplistų ir nepridarytų didesnių nuostolių. Jeigu matote, kad su ugnimi nepavyks lengvai susidoroti, nedelsdami kvieskite ugniagesius gelbėtojus bendruoju pagalbos telefonu 112.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas