Utenoje startavo naujas kovos su telefoniniais sukčiais būdas

Lietuvoje netyla telefoninių sukčių skambučiai, o nusikaltėlių išradingumas į pinkles įvilioja ir mobiliojo, ir fiksuoto ryšio telefonų savininkus. Vien pernai telekomunikacijų bendrovė „Telia“ užblokavo 800 sukčių telefonų ir SIM kortelių – bemaž penktadaliu daugiau nei 2016 metais. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) bendruomenės pareigūnės pasiūlė naują kovos su sukčiais būdą – su „Telia“ sąskaitomis už fiksuoto ryšio paslaugas Utenos mieste bei rajone bus išsiųsta tūkstančiai specialių lipdukų, kurie, tikimasi, padės gyventojams nepasimauti ant apsimetėlių, siekiančių išvilioti jų santaupas, kabliuko.

Patarimai, kaip atpažinti sukčius ir nepakliūti į jų pinkles

• Būkite kritiški. Atsiliepus į nežinomo numerio ir asmens skambutį būtina kritiškai įvertinti, kas yra pasakojama, kaip pasakojama, kokie reikalavimai keliami. Nei policija, nei bankai, nei kitos įstaigos bei jų atstovai neturi teisės reikalauti asmeninių duomenų – banko sąskaitų numerių, PIN kodų ir pan.
• Nepasiduokite spaudimui. Sukčiai prieš vykdydami savo nusikalstamas veikas tam pasiruošia: prisistato tikrų pareigūnų pavardėmis, kurias nesudėtinga rasti internete, kalba atitinkamu tonu, gali žinoti net Jūsų vardą. Sukčiai naudoja spaudimo taktiką – jiems asmeninių duomenų visada reikia dabar, kuo skubiau. Nepasiduokite tam – skubus raginimas pasidalyti asmenine informacija ir grasinimai jau yra požymiai, kad galite būti sukčių pinklėse.
• Susisiekite su artimaisiais. Jei nepažįstamas asmuo praneša apie šeimos nariui nutikusią nelaimę, svarbu neskubėti daryti išvadų ir netikėti pateikiama informacija. Būtina patiems susisiekti su artimaisiais ir išsiaiškinti, kaip yra iš tiesų.
• Būkite budrūs gavę SMS ar el. laišką. Sukčiai, norintys išvilioti pinigų, neretai naudojasi ir kitomis priemonėmis – siunčia SMS, el. laiškus su, pavyzdžiui, bankų nuorodomis, kur prašoma suvesti visus prisijungimo duomenis ir taip neva juos atnaujinti. Niekada to nedarykite – bankai savo klientų niekada neprašo atskleisti PIN kodų iš PIN kodų kortelės.
• Naudokitės saugesnėmis priemonėmis. Saugodami savo finansus rinkitės patikimesnes apsaugos priemones negu bankų PIN kodų kortelės, pavyzdžiui, mobilųjį parašą. Tam tereikia užsukti į savo operatoriaus saloną ir pasikeisti telefono kortelę į naują, turinčią el. parašo funkciją.
• Policija niekada nesprendžia piniginių problemų.
• Skambinkite policijai. Kilus įtarimui, kad patekote į sukčių pinkles, nedelsiant apie tai praneškite policijai bendruoju pagalbos numeriu 112.

Daugiau apie tai skaitykite trečiadienio laikraštyje „Utenos diena”.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas