Vasario mėnesį darbo vietoje žuvo penki asmenys

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) vasario mėnesį jau informavo apie tris žuvusiuosius darbe. Visi nelaimingi atsitikimai darbe įvyko per vieną savaitę. Iki mėnesio pabaigos darbo metu žuvo dar du žmonės.

„Metų pradžioje netekome net aštuonių gyvybių darbe ir penkių per itin trumpą laiko tarpą, – sakė VDI Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas. – Jau iš pirminių įvykių aprašymų matyti, kad darbai buvo atliekami pagal įprastus nustatytus technologinius procesus. Tačiau būtent pagal tokius procesus, kurie, jei neapgalvoti ir nėra tinkamai planuojami, kelia darbuotojams pavojų.“

VDI jau pranešė, kad vasario 7 dieną UAB „Energijos skirstymo operatorius“ (Vilnius) Vindeikių kaime (Skuodo r.) pastotėje keičiant atraminius izoliatorius elektrikas priartėjo prie įtampą turinčių srovinių dalių ir buvo mirtinai traumuotas elektros srovės.

Vasario 11 dieną AB „Aksa“ formavimo ceche, statant gelžbetoninę plokštę į laikino sandėliavimo vietą, gretimai stovinti gelžbetoninė plokštė (sverianti apie 9 tonas) atsilaisvino iš tvirtinimo elementų ir virsdama prispaudė tiltinio krano operatorių. Kaip paaiškėjo, nukentėjusysis dirbo neblaivus. Bendrovė savo svetainėje prisistato kaip ilgametę patirtį gelžbetonio konstrukcijų gamyboje turinti įmonė, kurioje įdiegta sertifikuota ISO kokybės valdymo sistema, suformuota patikima kvalifikuotų darbuotojų komanda.

Vasario 11 dieną žuvo UAB „Geoinžinerija“ darbuotojas. Šios įmonės operatorius mirtinai sužalotas, kai Vilniuje, atliekant geologinio tyrinėjimo darbus, besisukantis žemės gręžimo agregato darbinis įrenginys (grąžtas) įtraukė jį tarp nejudančių mechanizmo dalių.

Vasario 24 dieną UAB „Apasteel” dažymo ceche (Tauragės r.) stumiamas transportavimo vežimėlis pasviro, ant jo (apie 1 m aukštyje) uždėta metalinė sija (sverianti apie 200 kg) krito ir prispaudė įmonės metalinių gaminių dažytoją. Nuo patirtų sužalojimų darbuotojas mirė.

Mėnesiui baigiantis gautas pranešimas apie darbuotojo žūtį įmonėje „Žvalguva“. Iškraunant iš vagono trąšas 27 metų darbuotojas, įlipęs į vagoną, turėjo išvalyti trąšų likučius išbyrėjimo angų link. Iš paskutinės angos byrant trąšoms kartu pastebėta ir darbuotojo, prasmegusio į trąšas, koja. Bendradarbiai ištraukė darbuotoją, suteikė pirmąją pagalbą, tačiau atvykę medikai konstatavo mirtį.

S. Balčiūnas taip pat primena ir ankstesnes, kone kasmet įvykstančias nelaimes „Žvalguvoje“. Prieš pora metų, įjungiant žirnių talpykloje sraigtinį transporterį, nebuvo įsitikinta, kad visi darbuotojai pasišalino. Pradėjus veikti sraigtui, vasarai įsidarbinęs jaunuolis buvo įtrauktas į žirnių talpyklą. Kol įmonės darbuotojams pavyko sustabdyti įrenginį, septyniolikmetis jau buvo palaidotas gyvas po žirniais.

Toje pačioje bendrovėje dar metais anksčiau buvo nelaimingas atsitikimas, kai išvežus grūdus iš vieno sandėlio, greta esančio pilno grūdų sandėlio pertvara neišlaikė ir užgriuvo darbininką, valiusį jau tuščią sandėlį. Darbdavys visiškai neįvertino, kad menka plytų pertvara negali išlaikyti sandėliuojamų grūdų svorio, spaudimo ir grius. „Belieka pridurti, kad darbuotojų saugos ir sveikatos tarnybos funkcijas šioje įmonėje atlieka žinoma ir pripažinta įmonė“, – pastebėjo ekspertas.

Pasak S. Balčiūno, vasario mėnesio žūtys darbe kelia klausimų, kodėl įvyksta šie nelaimingi atsitikimai ir kaip planuojamas darbuotojų saugos ir sveikatos specialistų darbas, kodėl, ypač įvykus nelaimingam atsitikimui darbe, nėra padaromos atitinkamos išvados.

VDI inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas