Renovacijos kokybė: ką turi žinoti gyventojai?

Pirmaisiais renovacijos metais apie daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) kokybę buvo įvairiausių nuomonių. Vieniems gyventojams su rangovais didelių nesklandumų nekildavo, o kiti nuolatos linksniuodavo vienus ar kitus trūkumus. Dabar daug kas pasikeitė. Aiškiau reglamentuotos naudotinos kokybiškos medžiagos, atliekamų darbų technologijos bei techniniai projektai. Rangovai ir renovacijos užsakovai įgijo daugiau patirties, o modernizaciją prižiūri VšĮ Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) bei Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie LR aplinkos ministerijos (VTPSI).

Renovacijos darbų priežiūra
Renovacijos kokybės užtikrinimas prasideda nuo kokybiško techninio projekto paruošimo. Tuo, kad visi daugiabučio namo renovacijos darbai būtų atlikti kokybiškai, rūpinasi administratorius, BETA, VTPSI ir techninis prižiūrėtojas. Jį, kvalifikuotą specialistą, viešųjų pirkimų būdu samdo namo administratorius. Techninis prižiūrėtojas daugiausia laiko praleidžia objekte ir stebi, ar laikomasi technologinių procesų sekos, ar naudojamos tik kokybiškos ir sertifikuotos medžiagos. „Esant reikalui techninis prižiūrėtojas paaiškina statybininkams, kaip atlikti vienus ar kitus sudėtingesnius darbus”, – sakė BETA specialistė Regina Šilinskienė. Jos teigimu, labai svarbūs yra ir aktyvūs gyventojai, kurie, pastebėję vienus ar kitus nekokybiškai atliekamus darbus, praneša administratoriui arba techniniam prižiūrėtojui. Apskritai taisytinų, nekokybiškai atliktų darbų vis mažėja ir tai galima tiesiogiai sieti su visų susijusių su renovacija didėjančia patirtimi bei kompetencijomis. Darbų rangovai atlikdami jau kelinto ar keliolikto namo renovaciją žino, ką ir kaip reikia daryti ir kad namas bus priduotas tik tuomet, kada visi darbai bus atlikti kokybiškai. Techniniai prižiūrėtojai žino dažniausiai daromas klaidas ir gali tam užkirsti kelią, o namo administratorius – kaip bendrauti su visais renovacijos dalyviais, kad gyventojai gautų patį geriausią rezultatą už mažiausią kainą.

Garantija
Pasak BETA specialistės, visiems statybos darbams yra numatytos garantijos, kurios aptariamos pasirašant rangos sutartį tarp statybų rangovo ir namo administratoriaus. „Dažniausiai po renovacijos statybos darbams yra suteikiama penkerių metų, o paslėptiems darbams – 10 metų garantija”, – sakė R. Šilinskienė. Jos teigimu, statybos darbais vadinami visi matomi darbai, t. y. lauko sienų tinkas arba ventiliuojamų fasadų plokštės, balkonų apdaila ir kt. Paslėptais darbais vadinami visi akimi nematomi, tačiau labai svarbūs darbai: polistireno klijavimas prie sienos, stogo parapetų pakėlimas, pamatų apšiltinimas ir t. t. „Tyčia paslėptiems darbams suteikiama net 20 metų garantija”, – sakė UAB Utenos butų ūkio direktoriaus pavaduotojas Bronius Šaukeckas. Jo teigimu, garantiniai terminai gali būti ir ilgesni, tačiau tuomet didėja ir renovacijos kai na, nes rangovas priima ilgesnius įsipareigojimus.

Jeigu po daugiabučio namo atnaujinimo praėjus keliems metams gyventojai pastebi atsiradusį broką, jie privalo kreiptis į namo administratorių. „Administratorius, įvertinęs, ar gyventojų skundas yra pagrįstas, sudaro komisiją, kurioje dalyvauja rangovų atstovas, ir priima sprendimus, per kiek laiko ir kaip turi būti ištaisyti trūkumai”, – sakė UAB Utenos butų ūkio direktoriaus pavaduotojas. Jo teigimu, nepagrįstų gyventojų skundų Utenoje nepasitaikė, o į pateiktus buvo nedelsiant reaguota ir defektai ištaisyti.

Autoriaus nuotr.

 

Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas