Paraiškų teikimas renovacijai Utenos regione iki paskutinės minutės

Vasario 1 d. baigėsi paraiškų teikimas pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą. Tris mėnesius trukusiam kvietimui įgyvendinti numatyta bendrų investicijų apie 150 mln. eurų (valstybės parama – 50 mln. eurų), taigi bus renovuota apie 500 daugiabučių. Apie renovaciją pagal naująjį kvietimą kalbėjomės su VšĮ Būsto energijos taupymo agentūros specialiste Regina Šilinskiene.

Kiek paraiškų buvo sulaukta Utenos regione?
Utenos regionas išlieka tarp aktyviausiai besidominčių daugiabučių namų atnaujinimu (modernizavimu). Kai tik buvo paskelbtas kvietimas, mes apklausėme daugiabučių namų administratorius, kiek galime sulaukti paraiškų daugiabučiams namams renovuoti. Nors ir jautėme žmonių susidomėjimą modernizacija, iš viso buvo planuota, kad regione bus pateikta iki 30 paraiškų, o Utenoje – iki 10. Tačiau kvietimo metu gautos paraiškos pranoko visus lūkesčius. Iš viso yra pateiktos 57 paraiškos. Iš jų Utenoje – 22, Zarasuose – 5, Molėtuose – 9, Anykščiuose – 11, Kupiškyje – 2, Rokiškyje – 8 paraiškos. Reikia akcentuoti, kad Ignalina paraiškų nepateikė dėl to, kad jau visas miestas renovuotas. O pagal paraiškų skaičių išsiskyrė Utena, taigi jau artimiausiu metu dar daugiau daugiabučių namų bus atnaujinta.

Kuo skyrėsi kvietimas nuo ankstesnių? Ar jis buvo sudėtingesnis?
Šis kvietimas skyrėsi nuo ankstesnių tuo, kad nebeliko kvotų kiekvienam miestui atskirai. Visi miestai, tarp jų ir Utena, paraiškas teikė kartu.

Pasikeitimų išties buvo. Nemenku iššūkiu tapo nauji reikalavimai namų administratoriams. Jie turėjo pateikti jau gyventojų patvirtintus investicinius planus, o iš patirties žinoma, kad su gyventojais dėl modernizacijos reikia susitikti ne vieną kartą, kol gaunamas galutinis pritarimas, ir tai užtrunka. Anksčiau investicinį projektą pirmiausia patvirtindavo BETA. Tuomet jis būdavo teikiamas tvirtinti daugiabučių namų būstų savininkams. Tačiau gyventojai ne visada pritardavo projektui, nors finansavimas ir būdavo numatytas. Tad kiti namai prarasdavo galimybę greičiau atlikti modernizaciją. Dabar tokių situacijų bus išvengta. Nes namas, kurio paraiška paruošta tinkamai, bus tikrai įtrauktas į Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą arba bent eilę. Naujajam šaukimui paraiškas norėję teikti gyventojai jau iš anksto turėjo būti apsisprendę dėl renovacijos.

Ar administratoriams užteko laiko pateikti paraiškas?
Atrodo, laiko buvo daug – paraiškų teikimui trys mėnesiai, tačiau norint suspėti investicijų planą reikėjo įsigyti iki Naujųjų metų. Iki termino pabaigos likus dviem dienoms, ant mūsų stalų nebuvo nė vienos paraiškos. Visos jos renovacijai Utenos regione buvo pateiktos paskutinėmis dienomis. Administratoriai išties intensyviai dirbo iki pat paskutinės minutės, rengė gyventojų balsavimus raštu, organizavo susirinkimus.

Kokią paramą valstybė skiria programai įgyvendinti?
Šio etapo metu gyventojams suteikiama 30 proc. valstybės parama energiją taupančioms priemonėms. Nors parama truputį mažėjo, dabar numatoma 100 proc. (vietoj buvusių 50 proc.) kompensuoti projekto parengimo, ekspertizės, įgyvendinimo administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidas. Visiems gyventojams, gaunantiems kompensacijas už šildymą, – sąlygos nesikeičia, kol parama gaunama, jiems valstybė kompensuoja visą modernizacijos kainą. Naujovė ta, kad daugiabučiame name įrengus atskirą ar modernizavus esamą neautomatizuotą šilumos punktą gyventojams valstybė papildomai kompensuos dar 10 proc. išlaidų.

Kas bus daroma, jei paraiškų BETA sulauks daugiau, nei buvo planuota?
Jei paraiškų bus gauta daugiau, nei numatyta atnaujinti namų, pastatai bus atrinkti pagal numatytus kriterijus, tarp kurių – energijos sutaupymas, šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos rodikliai. Bus atsižvelgta ir į pastato plotą bei kvartalo intensyvumą – prioritetas teikiamas didesniems, o kvartalo energinio efektyvumo didinimo atrankos kriterijų balai sumuojami ir reitinguojami bendro balo mažėjimo tvarka, pirmumą teikiant aukštesnį balą surinkusioms Kvartalų didinimo programoms. Sureitingavus visas paraiškas bus sudarytas finansuojamų projektų sąrašas, į kurį nepateksiančius numatoma įtraukti į rezervinį sąrašą, sudarant sąlygas įgyvendinti kitais metais. Ar konkretus namas bus renovuotas, paaiškės suskaičiavus visas pateiktas paraiškas bei jas įvertinus ir tai bus paskelbta artimiausiu metu. Su atrinktais renovacijai pastatais BETA pasirašys projekto įgyvendinimo sutartis. Jomis bus įsipareigota skirti paramą, lengvatinę paskolą namo renovacijai, numatyti būstų savininkų įsipareigojimai.

Dėkoju už pokalbį.
Kalbėjosi Vytautas AUKŠTAITIS

Autoriaus nuotr.

 

 

Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas