Sėkminga renovacija neatsiejama nuo kokybiškos priežiūros

Namo statyba prasideda nuo jo projekto paruošimo ir suderinimo su prižiūrinčiomis institucijomis. Viskas taip pat ir su daugiabučių namų renovacija. Per namo administratoriaus organizuotą susirinkimą gyventojams pritarus ruošiamas namo investicinis planas (IP), kuriame preliminariai apskaičiuojami medžiagų bei darbų kiekiai ir renovacijos kaina. IP rengėjai planus ruošia bendradarbiaudami su daugiabučių namų administratoriais, atsižvelgdami į gyventojų poreikius bei pastabas. Kaip žinoti, ar IP paruoštas kokybiškai? Apie tai kalbėjomės su jų ruošimą prižiūrinčios VšĮ Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėju Edvardu Petrausku.

Kokios BETA funkcijos IP rengimo procese?
IP ruošia tik kvalifikuoti ir atestuoti specialistai. Jie (IP) privalo būti parengti pagal aplinkos ministro įsakymu patvirtintą IP rengimo tvarkos aprašą. Po plano paruošimo ir gyventojų pritarimo tolesniems renovacijos etapams jis teikiamas BETA. Agentūra, derindama IP, visų pirma tikrina, ar jie yra parengti vadovaujantis galiojančiais teisės aktais. Pirmiausia – ar jis parengtas pagal naująjį IP rengimo tvarkos aprašą, ar atitinka Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos ir valstybės
paramos teikimo taisyklių nuostatas.

Kaip vyksta pats plano patikrinimas?
Tikrinant IP yra pildoma pažyma, kurioje yra apie 40 įvairių klausimų. Jie visi yra labai svarbūs ir jei bent vienas neatitinka reikalavimų, tuomet visas IP neatitinka aprašo ir yra grąžinamas taisyti. BETA specialistai parengtus IP ne tik tikrina pagal norminius aktus, bet ir įvertina, ar darbų įkainiai yra realūs. Juos IP rengėjas turi pagrįsti. Tai galima padaryti remiantis „Sistelos“ kainynu arba vadovaujantis rinkos analize.

Ar BETA tik tikrina, ar ir konsultuoja IP rengėjus?
IP rengimo procese BETA prisiima ir kitas funkcijas, ne tik tikrinimo. Mūsų specialistai konsultuoja IP rengėjus, kadangi planų rengimo aprašai dažnai keisdavosi. Aplinkos ministerijos nuomone, pastaruoju metu norminiai aktai, susiję su Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa, turėtų būti ilgalaikiai ir nekeičiami kelis kartus per metus.

Dar viena funkcija, kurią atlieka BETA – kontroliniai vertinimai, arba, kitaip sakant, – pavienių IP ekspertizė. Tikrinant planų skaičiavimus ypač žiūrima, ar tikrai tinkamai suskaičiuotos darbų apimtys (kiekiai). Nuokrypis leidžiamas iki 10 proc.

Kokie atliktų patikrų rezultatai?
Mes siekiame, kad būtų patikrinti skirtingų tiekėjų parengti IP. Pernai ekspertavome keliasdešimt tokių planų. Rezultatai rodo, kad apskritai IP kokybė yra gera. Nepaisant to, planuose klaidų dar kartais pasitaiko. Tačiau yra dalykų, už kuriuos derindama tuos planus BETA atsakyti negali. BETA specialistai nevažiuoja permatuoti kiekvieną daugiabutį ir sužiūrėti, ar viskas surašyta tinkamai – išorinės atitvaros: sienos, stogo, langų ar tikrai toks skaičius įrašytas. Tai jau yra IP rengėjo atsakomybė. BETA taip pat negali būti atsakinga ir už IP rengėjo parinktas priemones. Rengėjas pats atsakingai turi parinkti daugiabučiui namui reikalingas priemones, kad gautų siektiną rezultatą – tokius sutaupymus, pagal kuriuos projektas būtų įgyvendintas sėkmingai.

Dėkoju už pokalbį.
Kalbėjosi Vytautas AUKŠTAITIS

Asociatyvi nuotr.

 

Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas