Investicinio plano rengimas: ką turi žinoti gyventojai

Renovacija prasideda nuo gyventojų bendro siekio modernizuoti savo daugiabutį ir pagerinti gyvenimo sąlygas. Tačiau daugeliu atvejų vieni pirmųjų klausimų, dažnai neraminančių gyventojus, būna, kiek renovacija kainuos visam namui ir konkrečiam butui. Į tokius klausimus galima atsakyti tik paruošus investicinį planą (toliau – IP), kitaip sakant visos renovacijos ekonominę dalį.

IP ruošia atestuotispecialistai
Įvykus pirmam daugiabučio namo administratoriaus bei gyventojų susitikimui ir priėmus sprendimą ruošti IP, administratorius per viešųjų pirkimų sistemą pateikia visus reikiamus dokumentus IP rengėjams. „IP paruošti gali tik kvalifikuoti ir atestuoti specialistai, kurie, laimėję pirkimą, įsipareigoja konkrečiam daugiabučiui namui paruošti ir pristatyti planą“, – sakė UAB Utenos butų ūkio direktoriaus pavaduotojas Bronius Šaukeckas. Jo teigimu, šiuo metu IP rengėjų yra išties daug tiek didžiuosiuose miestuose, tiek Utenoje, todėl užtikrinama didelė konkurencija ir žema paslaugos kaina. Utenos butų ūkis jau turi sukaupęs daug patirties ir pažįsta daugelį IP rengėjų. „Nors mūsų pareiga plano rengėjams pateikti reikalingus dokumentus, iš esmės mes dirbame kartu, stengdamiesi užtikrinti, kad būtų paskaičiuoti visi darbai bei medžiagos, o renovacijos kaina būtų reali“, – sakė direktoriaus pavaduotojas. Jo teigimu, IP būtina parengti kokybiškai, kad vėliau jo pagrindu būtų galima paruošti gerą techninį projektą. Todėl žemiausia kaina nebūtinai užtikrina kokybiškiausius darbus, o kai yra galimybė už tą pačią kainą pasirinkti specialistus, renkamasi
jau žinomus ir užsirekomendavusius savo srities žinovus. Tuomet jo rengėjai planą pristato gyventojams, kurie turi visas teises ir galimybes teikti pastabas bei pasiūlymus. Jei šie pasirodo konkretūs ir įgyvendinami, planas koreguojamas. Todėl, pasak B. Šaukecko, labai svarbus daugiabučio namo gyventojų aktyvus dalyvavimas. Kiekvienas turi suprasti, kad kalba eina apie jo turtą ir jis turi visas teises išsakyti savo nuomonę, o ne leisti kaimynams nuspręsti už jį. Po korekcijų arba jeigu jų nebūna investicinis planas pristatomas gyventojams su konkrečia renovacijos kaina visam namui ir kiekvienam butui. Tuomet vyksta balsavimas, kurio metu gyventojams pritarus namo modernizacijai yra vykdomi viešieji pirkimai rangos darbams nupirkti, o kaina negali būti didesnė, nei numatyta IP. „Kadangi konkurencija didelė ir dėl rangos darbų, paprastai kaina būna mažesnė kaip paskaičiuota plane nuo 10 iki 30 proc.“, – sakė direktoriaus pavaduotojas.

Svarbus gyventojų aktyvumas
„Visuose renovacijos etapuose yra labai svarbus gyventojų aktyvumas“, – įsitikinusi VšĮ Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistė Nijolė Genovaitė Graužinytė. Jos teigimu, gyventojai visuomet gali kreiptis tiesiai į BETA ir išsiaiškinti jiems rūpimus klausimus, kad būtų išsklaidyti visi nepagrįsti mitai ar paaiškinta, kas, kam ir kodėl daroma. Gyvento jai turi žinoti, kokia modernizacijos dalis ir kokios priemonės yra kompensuojamos, o kas ne, kad galėtų teisingai pasirinkti. Nes IP po pritarimo teikiamas ir BETA specialistams, kurie yra viena iš prižiūrinčiųjų institucijų, kad renovacija būtų įgyvendinama sėkmingai.

Autoriaus nuotr.

 

Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas