Aferistės triukas – paskolintus pinigus atsiimti su milžinišku kaupu

Nelegaliai pinigus skolinusi ir paskolas po kelis kartus padidindavusi aferistė iš Utenos atsipirko bauda, o jos klientai skolų neatsikratė net pardavę butus, garažus, mašinas. Juos iki šiol persekioja antstoliai.

Amžini skolininkai. Taip save vadina tikrąsias skolas jau grąžinę uteniškiai, tačiau atsikratyti išgalvotų skolų jiems nepadėjo net teismas. Panevėžio apygardos teismas už sukčiavimą stambiu mastu ir savavaldžiavimą nuteisė 56 metų uteniškę Gražiną Minkštimienę, tačiau laisvės atėmimo išvengusi aferistė jaučiasi nugalėtoja.

Skolintojai klientų netrūko

„Ji iki šiol vaikšto po Uteną iškelta galva ir visiems giriasi, kad laimėjo teismą.
Taip ir yra – laisvės atėmimo ji išvengė, o mes iki šiol mokame pinigus”, – „Lietuvos rytui” kalbėjo viena uteniškė. Nukentėjusiaisiais buvo pripažinti penki pinigų iš G. Minkštimienės pasiskolinę uteniškiai, tačiau, pašnekovės žiniomis, jų yra gerokai daugiau: „Į nukentėjusiųjų sąrašą pateko tik tie žmonės, kurių pasirašyti vekseliai per kratas buvo rasti G. Minkštimienės namuose. Tie, kurių vekseliai nerasti, iki šiol jai neša pinigus.”

Mulkino skolininkus

Teismas nustatė, kad G. Minkštimienė skolininkus apgaudinėjo versdama juos pasirašyti vekselius po kelis kartus. Per savo gyvenimą tiktai keturis mėnesius oficialiai dirbusi, bet prabanga besimėgaujanti ir apynauju automobiliu BMW X6 važinėjanti G. Minkštimienė pinigų skolindavo metams. Nors tuo metu Lietuvoje dar buvo litai, grąžinti skolą ji reikalaudavo eurais ir iškart priskaičiuodavo palūkanas. Viena jos pažįstama 2012 metų lapkritį pasiskolino 20 tūkstančių litų, o po metų su palūkanomis jau turėjo sugrąžinti 8 500 eurų (29 348 Lt). Per metus moteris grąžino 15 tūkstančių litų, todėl G. Minkštimienė pasiūlė pasirašyti naują vekselį.

Skolos įspūdingai išaugo

Skolininkei ji esą grąžino originalą, o naujame dokumente jau nurodė, kad moteris iš viso skolinga 10 790 eurų. 2014 metų balandžio pradžioje susitikusi skolininkę G. Minkštimienė pakvietė ją į savo automobilį ir paprašė vekselį persirašyti iš naujo. Esą jame yra klaidų – neteisingai įrašyta data ir jos asmens kodas. Patikėjusi, kad pinigų skolintoja jai grąžino anksčiau pasirašyto vekselio originalą, uteniškė pasirašė naują dokumentą. Vėliau paaiškėjo, kad G. Minkštimienė skolininkei atidavė vekselių kopijas, o originalus nunešė notarei. Taip jau beveik grąžinta moters skola išaugo dvigubai – iki 21,6 tūkstančio eurų. Įspūdingai šoktelėjo ir kito gyventojo skola – 2 tūkstančius JAV dolerių pasiskolinęs vyras po kelerių metų turėjo grąžinti net 117 tūkstančių eurų. Kad sugrąžintų tariamą skolą G. Minkštimienei, Utenos gyventojas iš banko buvo pasiėmęs paskolą.

Parašų prašydavo kasmet

„Ji įtikindavo skolininką, kad per metus jis grąžino tik palūkanas, ir kasmet prašydavo persirašyti vekselius. Jei skolinaisi prieš 3 metus, suma išaugdavo trigubai, jeigu prieš ketverius metus – keturis kartus”, – pasakojo nukentėjusieji. Nors skolininkai naujus vekselius pasirašydavo kasmet, teismas nustatė, kad G. Minkštimienė daugiau pinigų nepaskolindavo. Dokumentuose nebuvo pažymėta ir tai, kokia paskolos dalis jau grąžinta. Nukentėję uteniškiai teigė net neįtardavę, kad G. Minkštimienė jiems grąžino vekselių kopijas. Apie tai, kam buvo panaudoti originalūs dokumentai, jie sužinojo tik sulaukę laiškų iš antstolių. Nors G. Minkštimienė jau nuteista, skolininkai iki šiol tebėra antstolių akiratyje. Kad būtų panaikinti melagingi vekseliai, jie dar kartą turės kreiptis į teismą. Per kratas buvo surasti 78 paskolų dokumentai, kuriuose įrašytos sumos nuo 600 JAV dolerių iki 33 tūkstančių eurų. G. Minkštimienė skolino pinigus mažiausiai 32 asmenims ir iš jų atgavo beveik pusę milijono eurų. Nustatyta, kad visus G. Minkštimienės surašytus vekselius patvirtino ta pati Utenoje dirbanti notarė.

Užsiminė apie gražų sūnų

G. Minkštimienei pinigus vis mokėję, bet skolų taip ir neatsikratę uteniškiai iš jos sulaukė ir grasinimų. Naudotus automobilius pardavinėjantis vyras paskolų teikėjai atidavė ne tik didelę sumą pinigų, bet ir šešis lengvuosius automobilius, tačiau ramiai gyventi negalėjo. Teisme vyras nurodė ne kartą sulaukęs G. Minkštimienės skambučių ir žinučių, kuriomis moteris grasino jį įskųsti policijai arba nuvežti į mišką ir suluošinti. „Nė vienas skolininkas nuo manęs dar nepabėgo”, – ji vis primindavo savo žinutėse. Apie tai, kad jų artimieji – amoralūs ir prasiskolinę, G. Minkštimienė nurodė paskambinusi ir vienos šeimos giminaičiams. Negana to, sutuoktiniai sulaukė užuominos, kad jie turi gražų ir gerą sūnų, todėl ji galėtų jį pasiimti. Bylą nagrinėjęs teismas neįžvelgė, kad šie grasinimai būtų realūs, ir atmetė G. Minkštimienei pareikštus kaltinimus dėl savavaldžiavimo.

Išsigando ir liudytojai

Spaudimą iš šios moters teigė patyrę ir apie jos gudrybes žinantys gyventojai. Vienas liudytojų Panevėžio apygardos teisme prisipažino dėl spaudimo davęs melagingus parodymus. G. Minkštimienei iškeltą bylą dėl poveikio liudytojams praėjusią savaitę pradėjo nagrinėti Utenos apylinkės teismas. G. Minkštimienės advokatas teisme tikino, jog nukentėjusieji nebuvo nei apgauti, nei gąsdinami. Advokato teigimu, visi skolininkai G.Minkštimienę pažįsta seniai, juos sieja draugiški santykiai. Advokato teigimu, nė vienas nukentėjusiųjų netvarkė apskaitos – negrąžintas skolas ir likusias palūkanas fiksuodavo tiktai pati G. Minkštimienė. Sutartų palūkanų dydis nebuvo nurodytas jokiuose dokumentuose, tad gyventojams buvo sunku įrodyti, kiek jų jau sumokėta. „Kai atnešdavome pinigus, ji viską užsirašydavo savo užrašų knygelėje. Palūkanas ji skaičiuodavo ne tik nuo paskolos dydžio, bet ir nuo dar esą nesumokėtų palūkanų”, – apie G. Minkštimienės verslą „Lietuvos rytui” pasakojo atsikratyti skolų negalintys uteniškiai. Jokių raštelių apie grąžintą paskolos dalį jie iš G. Minkštimienės negaudavo.

Po nuosprendžio neskurs

Už sukčiavimą ir neteisėtą komercinę veiklą Panevėžio apygardos teismas G. Minkštimienei paskyrė 9 415 eurų baudą ir lygtinę pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę. Nuteistoji turės sumokėti 1 000 eurų už vienos šeimos advokato paslaugas, o į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą pervesti 565 eurus. G. Minkštimienei pavyko išsaugoti ir beveik visą savo turtą. Kad būtų sumokėtos baudos ir atlyginta žala, teismas areštavo vieną uteniškės butų. Dar dviejų jos butų, garažo ir automobilio BMW X6 areštas buvo panaikintas, nes nukentėjusiųjų ieškinius nuo 48,7 tūkst. eurų teismas sumažino iki 6 000 eurų.

Sutuoktinis yra kalėjęs Norvegijoje

Buvęs G. Minkštimienės vyras A. Minkštimas buvo siejamas su nusikaltėlių grupuote „Vilniaus brigada”. Vėliau jis išvyko į Norvegiją, kur jam buvo paskelbti du teismo nuosprendžiai – vienas už prekybą žmonėmis, kitas – už narkotikų prekybą. Dėl šio veikėjo 2005 metais posto neteko tuometis Seimo kontrolierius K. Virbickas. Iš pareigų K. Virbickas pasitraukė Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai nustačius, kad jis viršijo savo kompetenciją neoficialiai advokataudamas Norvegijoje suimtam A. Minkštimui. Buvęs Seimo kontrolierius tuomet tikino, kad nesikišo į Norvegijoje nagrinėjamų bylų detales, tik reagavo į A. Minkštimo laišką Seimo kontrolieriui, kuriame jis prašė padėti surasti advokatą iš Lietuvos. A. Minkštimas siekė įrodyti, jog nuo sutenerių nukentėjusi mergina jį apšmeižė. K. Virbickas pripažino, kad A. Minkštimui parekomendavo kelis savo pažįstamus advokatus. A. Minkštimas jau miręs. Vietos gyventojai teigė, kad paskutiniais savo gyvenimo metais su žmona jis buvo oficialiai išsituokęs.

Šaltinis: lrytas.lt

Automobilių detalės Pigiausiosdalys.lt

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas