Senoliu apsimetęs pareigūnas padėjo sulaikyti telefoninius sukčius

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Vaidotas Žilys iš kaimynystėje gyvenančios močiutės gavęs informacijos, kad ją terorizuoja telefoniniai sukčiai, padėjo sulaikyti įtariamuosius.

Liepos 24 dieną, apie 19.00 val., senolei (gim. 1936 m.) būnant namuose, Utenoje, į laidinį telefoną paskambino vyriškis, kuris, prisistatęs gydytoju Romu Karbausku, paprašė už Anglijoje dirbančios dukros sužalotą mergaitę atvykusiam asmeniui (tariamam sužalotos mergaitės broliui) perduoti tam tikrą sumą pinigų, skirtų mergaitei gydyti. Sutrikusi senolė į namus atėjusiam nepažįstamam asmeniui atidavė turėtus 7 000 eurų.

Kitą dieną minėtai močiutei vėl paskambino tas pats apsišaukėlis gydytojas ir pranešė, kad sužalotai mergaitei gydyti reikia dar daugiau pinigų. Šį kartą močiutė jau nepasimetė – supratusi, kad tai gali būti sukčiai, informavo kaimynystėje gyvenantį pareigūną Utenos AVPK viršininko pavaduotoją V. Žilį. Nors pareigūnas ir atostogavo, tačiau operatyviai sureagavo į pagalbos prašymą ir toliau tęsė pokalbį su telefoniniais sukčiais.

V. Žilys, apsimetęs močiutės vyru Pranu, su sukčiais telefonu kalbėjo daugiau nei dvi valandas. Pokalbio metu tariamo Prano buvo klausiama, kiek jis turi pinigų, „patikrinus slėptuvę” ir pasakius, kad dar yra likę sutaupyti 9 000 eurų, tariamas gydytojas paprašė išsikvietus taksi juos atvežti į banką ir pervesti į nurodytą sąskaitą. Teko įtikinėti sukčius, kad Pranas to padaryti nesugebės, nes yra labai senas, silpnos sveikatos, raiša koja, į miestą beveik neišeina, o su bankais „nedraugauja”, todėl jam reikia pagalbos. Pranas dėkojo vyr. gydytojui, kad dar yra tokių gerų žmonių, kurie padeda nelaimėje. Taip pat abu labai išgyveno dėl sužalotos mergaitės būklės, kuriai, kaip sakė sukčius, šiuo metu kaip tik atliekama kaukolės pamato lūžio operacija, dedama plokštelė. Vyr. gydytojas vis klausė, kaip jaučiasi močiutė, rūpinosi ir negaluojančio Prano savijauta, netgi pasiūlė nueiti atsigerti vandens. Po kiek laiko telefoninis sukčius paprašė Prano atsinešti visus pinigus prie telefono aparato ir juos garsiai suskaičiuoti. Pranas taip ir padarė. Tuomet laukė ilgas susitaikymo protokolo rašymas, kuriame Pranui reikėjo surašyti kone visų perduodamų banknotų nominalo numerius. Tokiu būdu buvo tempiamas laikas, kol sukčius suras asmenis, kurie atvažiuotų į Uteną paimti iš Prano 9 000 eurų. Tuo metu pareigūnas V. Žilys (Pranas) jau buvo iškvietęs pastiprinimą ir keli policijos pareigūnai laukė pasislėpę pasaloje namo viduje bei prieigose. Netrukus į močiutės namų duris pasibeldė vyras (gim. 1972 m.), kurį Pranas su kolegomis sulaikė. Taip pat buvo sulaikyti ir atokiau automobilyje laukę du sukčiaus bendrininkai: vyras (gim. 1992 m.) ir moteris (gim. 1993 m.). Visi įtariamieji uždaryti į Utenos AVPK areštinę. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo, atliekami procesiniai ikiteisminio tyrimo veiksmai.

Per šiuos metus Utenoje tai jau 11-as ikiteisminis tyrimas, kai telefoniniai sukčiai (paprastai iš įkalinimo įstaigų) paskambina į laidinį telefoną senyvo amžiaus žmonėms ir, pranešdami apie tariamą nelaimę, iš senolių išvilioja pinigus. Utenoje šiais metais iš žmonių sukčiai išviliojo jau daugiau kaip 25 tūkst. eurų. Kadangi visus minėtus nusikaltimus Utenoje sieja tas pats braižas bei kiti turimi duomenys, planuojama visus tyrimus sujungti į vieną ir perduoti tirti specializuotam kriminalinės policijos padaliniui.

Policija dar kartą primena gyventojams, kad netikėtų paskambinusiais nepažįstamais asmenimis, kurie prašo pinigų už tariamą nelaimę, o apie tai nedelsiant informuotų policiją.

Utenos AVPK inf. ir nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas